Sporazum Grada i Vlade HNŽ

Zalihić: Baralija i Ćavar mlate praznu slamu

''Ne bi si oprostio tu nekorektnost prema Salemu Mariću što ga prozvah za izbor 'kume', a da pojedince ne upitah da li su rodbinske veze ključ i njihovog glasa za kandidatkinju iz SDA?!''
Vijesti / Politika | 07. 01. 2022. u 08:47 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Politička prepucavanja između Naše stranke i SDP-a s viših nivoa vlasti reflektirali su se i na Mostar gdje partnerski odnosi opozicionih stranaka vidno pucaju i izazivaju zapaljivu retoriku zbog različitih interesa i politika koje provode u gradu na Neretvi.

Tako je Našu stranku i SDP u Mostaru posvađala činjenica da je potpisanim sporazumom Grad Mostar Vladi HNŽ oprostio dug od 5,4 milijuna KM kamate po sudskim presudama za najam zgrade Đačkog doma u kojoj je sjedište Vlade HNŽ, a u vlasništvo je Grada Mostara, prenosi Klix.

Tim sporazumom je dogovorena i isplata preostalog duga od 7,8 milijuna KM kroz naredne tri godine tako da se sredstva usmjere za razvoj Zračne luke u Mostaru.

Protiv takvog sporazuma u Gradskom vijeću Mostar bile su jedino vijećnice Naše stranke Irma Baralija i Boška Ćavar koje su ocijenile da je to "čisti kriminal u režiji dvije vladajuće stranke".

"Pitamo se gdje je tu interes građana i zbog čega bi se Grad odrekao javnih novaca. Toliko je projekata od javnog značaja koje bi se mogle realizirati s tih pet milijuna", kazala je Baralija.

Ističe da je bilo neprihvatljivo podržati sporazum koji primorava Grad Mostar da oprosti kamatu, i kojim se uvjetuje kako će trošiti novac, te mu se čak i glavnica isplaćuje u narednim godinama.

"Nama je ovo više osobno na nalog Vlade HNŽ nego na sporazum. Naša stranka će vidjeti sve pravne opcije da bi zaštitili javna sredstva i interese građana te je već angažirala svoj pravni tim da razmotri koje su opcije na stolu. Bez obzira na sve, ovom kriminalu SDA i HDZ-a treba što prije stati na kraj", zaključila je Baralija.

Gradski vijećnik i predsjednik mostarskog SDP-a Arman Zalihić kaže kako vijećnice Naše stranke, "mlate praznu slamu", da su "samo oni oporba, jer jedini nisu podržali sporazum Grada Mostara i Vlade HNŽ".

Naglasio je da trebaju znati kako Zakon o izvršnom postupku predviđa samo 0,3 posto proračunskih sredstava za isplatu sudskih izvršnih rješenja.

"Zbog ove odredbe nije moguće blokirati račune županija i izvršiti potraživanja, već sukladno Zakonu povjeritelji ostvaruju svoja novčana potraživanja redom kojim su dobili presudu. Svjedoci smo da uposlenici MUP-a i prosvjetni radnici isplate tužbi čekaju i do 10 godina, pa možemo samo nagađati za koliko desetljeća bi Grad Mostar došao na red. Činjenice je da se radi o javnom novcu naših građana u kojem god proračunu bio, činjenica je da Mostar ovim dugoročno rješava problem naplate prihoda od imovine i činjenica je da se ovim novac građana stavlja u društvenu funkciju", kazao je Zalihić.

Ističe da je Klub SDP-a zato podržao ovaj sporazum iako nije bio ključ za njegovo izglasavanje.

"A da jesmo, opet bi glasali za, jer se ne bavimo jeftinim populizmom, već čvrsto stojimo iza svojih odluka. S druge strane bilo bi dobro da nam iz NS-a pojasne glasanje za kandidate SDA i HDZ-a za predsjednika Gradske izborne komisije, nakon masakra koji nam je počinjen na izborima. Ne bi si oprostio tu nekorektnost prema Salemu Mariću što ga prozvah za izbor 'kume', a da pojedince ne upitah da li su rodbinske veze ključ i njihovog glasa za kandidatkinju iz SDA?! S druge strane, vijećnica Ćavar treba da nam kaže da li je njezin glas kandidatu HDZ-a definitivna potvrde teze da će uvijek stati uz HDZ i SNSD kad im zatreba. O ozbiljnosti stranke kojoj pola Kluba glasa za kandidata SDA, a pola za HDZ, nek sude građani", poručio je Zalihić, navodi Klix.

Kopirati
Drag cursor here to close