Politika naša svakodnevna

'Zakuhalo' se oko Brčko Distrikta, reagirao i OHR

Prema Konačnoj odluci, kako je navedeno, entiteti su dužni podržavati jedinstven status Brčkog, tako da se Distrikt ne smije instrumentalizirati bilo u političkim potezima ili u retorici.
Vijesti / Politika | 06. 07. 2023. u 16:47 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Administrativna i teritorijalna struktura Bosne i Hercegovine je jasna, kao i status Brčko Distrikta u skladu s Konačnom odlukom i Amandmanom I na Ustav BiH'', priopćeno je iz OHR-a te navedeno kako su država i oba entiteta preuzeli trajne pravne obaveze prema Daytonskom mirovnom sporazumu i Konačnoj arbitražnoj odluci za Brčko.

Provociranje debate o ovoj temi je, kako ističu iz OHR-a, besmisleno i odvlači pažnju od pitanja koje bi trebalo biti u fokusu, a to je razvoj samog Brčkog.

Prvi zamjenik visokog predstavnika i supervizor za Brčko Distrikt Jonathan Mennuti podsjeća na opredijeljenost lokalnih dužnosnika, koja je navedena u njihovoj zajedničkoj izjavi iz prosinca 2021. godine, da zajedno rade na postizanju većeg napretka Brčkog i da ne dozvole da se Distrikt koristi za podizanje tenzija i političke razmirice na bilo kojoj razini.

Entiteti i državna razina vlasti vlasti također imaju obavezu da pomognu napredak Brčkog. Prema Konačnoj odluci, kako je navedeno, entiteti su dužni podržavati jedinstven status Brčkog, tako da se Distrikt ne smije instrumentalizirati bilo u političkim potezima ili u retorici.

Uspješna provedba Konačne odluke i završetak rada Arbitražnog suda zavise od potpunog poštivanja ovih obaveza od strane entiteta, te uspješnog, neprekidnog i nezavisnog funkcioniranja institucija Distrikta.

Supervizor i predsjedavajući arbitar će nastaviti pažljivo pratiti sva događanja u tom pogledu, navodi se u priopćenju.

Podsjetimo, ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić na društvenim mrežama je objavio status uz komentar: "Republika Srpska - 25.053 kilometara kvadratnih, ni metar manje, ni metar više", napisao je Nešić uz fotografiju karte entiteta RS.

No, ono što je sporno je to što je na kartu entiteta RS on uvrstio i Brčko distrikt kao sastavni dio ovog entiteta.

Kopirati
Drag cursor here to close