Zahtjev Šefika Džaferovića

Zakon o lijekovima RS privremeno izvan snage

Odluka nije službeno objavljena, ali je donesena privremena mjera.
Vijesti / Politika | 06. 07. 2022. u 12:51 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ustavni sud BiH je razmotrio zahtjev predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića za ocjenu ustavnosti Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske i Zakona o dopunama Zakona o republičkoj upravi.

Ustavi sud je ove zakone stavio izvan snage privremeno. Odluka nije službeno objavljena, ali je donesena privremena mjera, prenosi N1

Ured visokog predstavnika u BiH (OHR) i Delegacija EU, u međuvremenu, su upozorili kako stupanje na snagu Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima RS predstavlja kršenje ustava i korak unazad u usklađivanju zakonodavstva BiH s pravnom stečevinom Europske unije.

Visoki predstavnik Christian Schmidt je rekao nedavno da će reagirati na ove zakone RS ali da će prvo sačekati odluku Ustavnog suda.

Agencija za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine osnovana je zakonom i jedina je institucija nadležna i odgovorna za registraciju, kontrolu i davanje dozvola za promet lijekova i medicinskih sredstva koja se koriste u državi. Počela je s radom 2009. godine.

Ustavni sud BiH u maju je ukinuo odredbe Deklaracije o ustavnim principima NSRS u vezi prijenosa nadležnosti s države BiH na entitet RS, a Državno tužilaštvo zatražilo je da se dostave informacije o slučaju Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima RS kako bi se utvrdilo postoji li osnova za pokretanje krivičnog postupka u slučaju kršenja Ustava BiH.

Džaferović: Očekujem od svih institucija da poštuju odluku Ustavnog suda

Član Predsjedništva BiH komentirao je odluku Ustavnog suda BiH o suspenziji entitetskog Zakona o lijekovima.

Odluka Ustavnog suda je očekivana. Usvajanje entitetskog Zakona o lijekovima i pratećih propisa bilo je flagrantno kršenje ustavnopravnog poretka. Tu nikada nije bilo dileme. Očekujem od svih institucija, nositelja dužnosti, službenika kao i svih drugih u BiH da poštuju ustavni poredak.

Kopirati
Drag cursor here to close