Ustavni sud

Zakon o državljanstvu nije neustavan, član Zakona o zastavi jest

Zvizdić je u vrijeme podnošenja zahtjeva bio drugi zamjenik predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.
Vijesti / Politika | 20. 01. 2023. u 15:23 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ustavni sud BiH odbacio je zahtjev Denisa Zvizdića za ocjenu ustavnosti člana 14 Zakona o državljanstvu BiH, za koji apelant smatra da je diskriminirajući prema nekadašnjim državljanima BiH koji žele da vrate državljanstvo i utvrdio da je ova odredba u suglasnosti s Ustavom BiH.

Zvizdić je u vrijeme podnošenja zahtjeva bio drugi zamjenik predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Ustavni sud je u ovoj odluci ukazao na to da svaka država ima pravo svojim ustavom i zakonima odrediti tko ima pravo na njeno državljanstvo, priopćeno je iz Suda BiH.

Navedeno je da država ima široko polje slobodne procjene prilikom propisivanja uvjeta za dobivanje državljanstva i međunarodno pravo je u tome ne ograničava.

"Ustavni sud nije uočio da se zakonodavac, propisujući sporne uvjete za vraćanje državljanstva BiH, kretao van polja slobodne procjene ili da je ograničio neko drugo pravo zainteresiranih lica ili da osporene odredbe propisuju kriterije koji su kao takvi proizvoljni", navodi se.

Zakon o zastavi BiH

Odlučujući o drugom Zvizdićevom zahtjevu za ocjenu ustavnosti člana 5 Zakona o zastavi BiH, Ustavni sud je utvrdio da ovaj član u dijelu koji glasi "zajedničkih institucija ili institucija kojom upravljaju zajedničke institucije ili koja je odgovorna zajedničkim institucijama" nije u skladu sa Ustavom BiH i ukinuo ga je.

U ovoj odluci Ustavni sud je, između ostalog, naveo da je zakonodavac dodavanjem odrednice "zajedničke" ispred izraza "institucije" promijenio smisao člana Ustava BiH koji propisuje postojanje isključivo "institucija BiH".

Ustavni sud smatra da je na ta taj način zakonodavac postupio suprotno načelu vladavine prava propisanom Ustavom BiH zato što je sporenom odredbom zakona izmijenio suštinu jasne ustavne odredbe iz člana 3 Ustava BiH.

Plaće

Odlučujući o zahtjevu Općinskog suda u Sarajevu za ocjenu ustavnosti Zakona o plaćama i drugim naknadama u sudskim i tužilačkim institucijama na razini BiH, Ustavni sud je utvrdio da ovaj zakon nije u skladu s Ustavom BiH, Protokolom broj 12 uz Europsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda i Međunarodnim paktom o građanskim i političkim pravima zato što ne sadrži odredbe o naknadama sucima i tužiteljima na ime dežurstva/pripravnosti.

Koncesije

U predmetu koji se odnosi na podnesak 24 člana Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, Ustavni sud je donio rješenje kojim je utvrdio da Komisija za koncesije BiH u svojstvu Zajedničke komisije za koncesije nije izvršila djelomičnu odluku Ustavnog suda BiH u vezi sa spornim odredbama Zakona o koncesijama BiH.

Ustavni sud će ovo rješenje dostaviti Tužiteljstvu BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close