Čubrilović

Za Srpsku neprihvatljivo obilježavanje 1. ožujka

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović poručio je da Srpska, njene institucije i srpski narod nikada neće prihvatiti proslavu 1. ožujka.
Vijesti / Politika | 01. 03. 2018. u 09:48 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: www.rtrs.tv / Nedjeljko Čubrilović

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović poručio je da Srpska, njene institucije i srpski narod nikada neće prihvatiti proslavu 1. ožujka, jer su i referendum o odcjepljenju BiH od tadašnje SFRJ koji je održan tog dana 1992. godine ''protiv volje srpskog naroda i gnusno ubojstvo srpskog svata na Baščaršiji bili uvod u tragičan ratni sukob''.

Čubrilović je rekao da je za Republiku Srpsku neprihvatljivo obilježavanje 1. ožujka koji se u Federaciji BiH praznuje kao dan državnosti.

"Datum koji je simbol podjela, preglasavanja, nametanja volje i tragičnog ubojstva srpskog svata, a što je bilo uvod u kasnije krvave sukobe, Republika Srpska ne može i neće nikada da slavi", rekao je Čubrilović.

On je naglasio da stalni pokušaji nametanja praznika u BiH, bez suglasnosti i volje srpskog naroda i zajedničkih organa i institucija, samo vode dodatnoj destabilizaciji zemlje i jačanju nepovjerenja, priopćeno je iz Narodne skupštine Srpske.

"Republika Srpska i srpski narod slave 9. siječlanj – dan proglašenja Republike Srpske, a praznujemo i datum potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma kojim je okončan tragični ratni sukob. Nijedan naš zakon ne poznaje 1. ožujak, a zakon o praznicima nikada nije donesen u Parlamentarnoj skupštini BiH, tako da za nas dan državnosti BiH ne postoji", zaključio je Čubrilović.

U dijelu FBiH sa većinskim bošnjačkim stanovništvom 1. ožujak se obilježava kao dan neovisnosti BiH, dok se ovaj datum u Republici Srpskoj ne slavi.

Kopirati
Drag cursor here to close