Stranka za BiH

Za koga i koje ratove Srbija priprema svoju vojsku i zvecka oružjem

Vijesti / Politika | 01. 05. 2022. u 14:47 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izvor fotografije: Twitter / CH-92A chinese made drone in service of Serbia Army

Stranka za BiH smatra da posljednja promocija vojske i naoružanja u Srbiji, kojoj je prisustvovao i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, i politički predstavnik bosanskih Srba Milorad Dodik, jasno pokazuje tko je glavni faktor destabilizacije na Balkanu i tko šalje skrivene prijetnje drugim državama u regiji.

''Ovim će se braniti i Srbi i Srbija - poručio je Dodik sa skupa u Srbiji, čime je stavio do znanja da se Srbija ofanzivno naoružava, jer dijelovi srpskog naroda, kao i drugih naroda, žive u više zemalja. Dodik je prije slao i direktnije izjave, ali zbog straha od dodatnih sankcija i izolacije, ovaj put je to uradio u nešto drugačijoj formi. Kao član Predsjedništva BiH on je ujedno i član vrhovne komande Oružanih snaga Bosne i Hercegovine za čiju sigurnost treba da se brine po Ustavu i zakonu, a ne za sigurnost jednog naroda'', navode iz Stranke za BiH.

Zabrinjavajuće je, kako navodi ta stranka, da nije bilo reakcija drugih članova Predsjedništva BiH, kao ni ministra odbrane BiH ili zapovjednika Oružanih snaga BiH koji bi građanima BiH morali objasnit šta znači ubrzano i veoma skupo naoružavanje Srbije, kao i kakav je odgovor naše države na ove okolnosti.

''Postavlja se pitanje za koga i koje ratove Srbija priprema svoju vojsku i zvecka oružjem na sve češćim javnim vojnim vježbama. Okružena NATO snagama i Europskom unijom, Srbija nema nikakve šanse za bilo kakvo suprotstavljanje NATO-u, a nakon posljednje agresije na BiH, rata u Hrvatskoj i na Kosovu, jasno je da vojska Srbije ima kapacitet i može ratovati jedino protiv nenaoružanih civila'', navodi se u priopćenju Stranke za BiH. 

 

Kopirati
Drag cursor here to close