Turković s veleposlanikom

Za bolju diplomatsku suradnju potrebno otvoriti veleposlanstva u BiH i Meksiku

Razmijenjena su mišljenja u pogledu zajedničkih izazova sa kojima se dvije zemlje suočavaju, poput ilegalnih migracija, trgovine ljudima i sličnog.
Vijesti / Politika | 22. 06. 2020. u 16:34 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković se sastala u ponedjeljak s veleposlanikom Sjedinjenih Meksičkih Država za BiH sa sjedištem u Beogradu, Marcom Antonijem Garcijem Blancom.

Ministrica Turković se zahvalila meksičkom veleposlaniku na njegovom osobnom doprinosu u unapređenju bilateralnih odnosa između BiH i Meksika, priopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Dvije zemlje ove godine obilježavaju punih 19 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa. U tom kontekstu je istaknuto da je dosadašnja sveukupna bilateralna saradnja dobra i prijateljska, te da može biti dodatno unaprijeđena, kako na političkom tako i na polju gospodarstva i turizma.

Podsjetivši kako je počasni konzulat BiH u Sjedinjenim Meksičkim Državama otvoren 2017. godine, ministrica Turković je pozdravila namjeru Meksika da otvori počasni konzulat u BiH, što bi svakako doprinijelo jačanju bilateralnih veza između dvije zemlje.

Ministrica Turković je također iskazala interes za otvaranje veleposlanstva Meksika u BiH budući da nerezidentno pokrivanje odnosa dvije zemlje otežava diplomatski rad i usporava dinamiku u razvoju bilateralnih odnosa.

Veleposlanik Meksika Garcia Blanco se zahvalio ministrici Turković na ukazanoj prilici za susret i ministrici prenio srdačne pozdrave ministra vanjskih poslova Meksika Marcela Luisa Ebrarda Casaubónea.

Izrazio je zadovoljstvo što je u protekle tri godine predstavljao Meksiko u Bosni i Hercegovini iz koje, kako je rekao, odlazi sretan i zadovoljan. Ocijenio je poželjnim da i BiH i Meksiko otvore svoje veleposlanstva.

Informirao je ministricu Turković da se trenutno ozbiljno razmatraju prijedlozi kandidata za počasnog konzula Meksika u BiH i da će meksička strana, po tom pitanju, biti u kontaktu sa bh. stranom.

Veleposlanik Blanco se zahvalio na dosadašnjim podrškama Bosne i Hercegovine meksičkim kandidaturama u međunarodnim organizacijama, a naročito na podršci kandidaturi Meksika za nestalnog člana u Vijeću sigurnosti UN-a za razdoblje 2021.-2022. što je, kako je dodao, potvrda dobrom dijalogu na međunarodnom planu.

Kazao je da je Meksiko prijateljska zemlja, koja poštuje međunarodno pravo i nikada nije dio problema nego uvijek dio rješenja. Meksiko, tvrde, ima interes i spremnost da ojača svoje veze sa BiH, i stoga je veoma važno da obje zemlje nastave raditi u cilju njegovanja odnosa između Meksika i BiH, rekao je veleposlanik Blanco.

U kontekstu unapređenja bilateralne saradnje, posebno trgovine, razgovaralo je i o konkretnim mogućnostima investiranja i turističkim potencijalima, te kulturnoj saradnji. U tom smislu, ministrica Turković je prioritetnim ocijenila uređenje odnosa u oblasti viznog režima.

Obostrano je izraženo zadovoljstvo dosadašnjim reguliranjem ugovornih odnosa, sa posebnim osvrtom na potpisivanje Memoranduma o razumijevanju za uspostavljanje političkih konsultacija o pitanjima od zajedničkog interesa između ministarstava vanjskih poslova BiH i Meksika.

Razmijenjena su mišljenja u pogledu zajedničkih izazova sa kojima se dvije zemlje suočavaju, poput ilegalnih migracija, trgovine ljudima i sličnog.

Na kraju, ministrica Turković je zaželjela veleposlaniku Blancu uspješan nastavak njegove diplomatske karijere, izrazivši nadu da će njegov nasljednik biti jednako dinamičan i agilan u promoviranju dobre bilateralne suradnje dvije zemlje, priopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close