Iz BHANSE u Katar

Sin šefice bh. diplomacije Bisere Turković postao službenik Veleposlanstva BiH u Kataru

Kaže da je njen sin godinama radio u različitim međunarodnim agencijama i da je dobitnik mnogih međunarodnih priznanja uključujući i kolektivnu Nobelovu nagradu te da tečno govori engleski i arapski jezik
Vijesti / Politika | 12. 05. 2020. u 07:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ali Turković, sin ministrice vanjskih poslova BiH Bisere Turković, nedavno je imenovan za službenika u Veleposlanstvu BiH u Kataru.

Ovu informaciju za Klix.ba je potvrdila šefica bh. diplomacije kazavši da njegovo imenovanje nije stiglo iz Ministarstva vanjskih poslova BiH već iz jedne državne agencije. Kako neslužbeno saznaje sarajevski portal riječ je o Obavještajno-sigurnosnoj agenciji (OSA).

Podsjetimo da je prije imenovanja na ministarsku funkciju Turković bila veleposlanica upravo u Kataru.

"Ali je radio kao asistent na Univerzitetu u Kataru nekoliko godina prije mog postavljenja za veleposlanicu BiH u Kataru. Tamo je mimo tri diplome koje je stekao na Webster Univerzitetu, na postdiplomskom nivou izučavao zemlje Zaljeva, a zatim je nastavio raditi na istom fakultetu. Po povratku u BiH se zaposlio u BHANSA-i", rekla je Turković.

Kaže da je njen sin godinama radio u različitim međunarodnim agencijama i da je dobitnik mnogih međunarodnih priznanja uključujući i kolektivnu Nobelovu nagradu (kopija kao dokaz dostavljena redakciji Klixa) te da tečno govori engleski i arapski jezik.

On će sada, prema riječima Turković, raditi za BiH u okviru svog stručnog obrazovanja i iskustva te tako pomoći državi.

"Smatrate li da je dobro za BiH da imamo ljude s ovakvim kvalifikacijama i referencama da rade za BiH ili ih se trebamo odreći i prepustiti da rade za druge zemlje?", upitala je Turković.

Ali Turković je u žižu interesiranja domaćih medija došao u veljači ove godine kada je išao s majkom u Sjedinjene Američke Države tijekom službene posjete ministrice vanjskih poslova BiH.

No tada je Bisera Turković poručila da je njen sin kojeg je povela u SAD magistrirao u SAD-u te da je on sam snosio svoje troškove, odnosno da je bio u "privatnom kapacitetu". Kako je istakla, njen sin nije bio u SAD-u o trošku države BiH, ali je u isto vrijeme pomagao državi.

Na pitanje o tome da li je njen sin nazočio službenim sastancima, Turković je odgovorila riječima da ne prisustvuje "ako ne postoji potreba" te da nije bio prisutan na sastanku s američkim državnim sekretarom Mikeom Pompeom i na nekim od sastanaka, ali da joj je pomagao kada je to bilo potrebno.

Kopirati
Drag cursor here to close