Najviše Bošnjaka u novoj Vladi

Vučić: Sretan sam kad vidim da sve više Bošnjaka dolazi u Beograd

Ne smeta nam kad volite Sarajevo, ali sam srećan kad vidim da sve više Bošnjaka dolazi u Beograd jer Beograd je vaš glavni grad i uvijek ste dobrodošli'', kazao je predsjednik Srbije.
Vijesti / Politika | 10. 10. 2022. u 11:40 Agencije

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će Bošnjaci u svim državnim organima, počev od Vlade, imati "značajno" više predstavnika od onoga što bi imali proporcionalno broju stanovnika.

Vučić je na otvaranju puta Novi Pazar – Tutin rekao da je siguran da će u novom uredu biti ''najviše Bošnjaka'' u povijesti Srbije, prenosi Beta.

''Želimo da vidite da mi Bošnjake doživljavamo kao sestre i braću, ne kao neko strano tijelo. Želimo da znate da u Srbima imate braću i prijatelje. Ne smeta nam kad volite Sarajevo, ali sam sretan kad vidim da sve više Bošnjaka dolazi u Beograd jer Beograd je vaš glavni grad i uvijek ste dobrodošli'', kazao je predsjednik Srbije.

Navodeći da država neće praviti razliku po nacionalnoj i vjerskoj pripadnosti, Vučić je najavio da će biti rješen ''problem s vatrogascima'', odnosno primjedbe Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) o navodnoj diskriminaciji Bošnjaka na natječaj za prijem u vatrogasno-spasilačke jedinice MUP-a Srbije.

''Želim da se osobno uključim i da pronađemo rješenje. Verujem da ove nedjelje možemo da izađemo sa zaključcima koji će zadovoljiti sve a koji neće ići protiv pravde'', kazao je Vučić.

Dodao je da Srbi kao većinski narod, moraju da pokažu otvorenost.

''Kad imamo prvog generala Bošnjaka u Vojsci Srbije, dajte da ih imamo više, da ovde ljudi doživljavaju vojsku kao svoju. Hoćemo da izgradimo mir koji će trajati zauvijek i to ne samo mir u bukvalnom smislu, već da se svi osjećate dobro bez obzira na naciju i vjeru'', rekao je Vučić.

Najavio je da će u Sandžak biti uloženo i izgrađeno ''mnogo toga''.

''Samo da znamo da smo zauvijek zajedno i da ćemo zajednički da gradimo budućnost u ovim teškim trenucima'', kazao je Vučić.

Kopirati
Drag cursor here to close