Po prvi put

Vučić: Srbija će tražiti izvještaj od visokog predstavnika o stanju u BiH

“Srbija će početi da se ponaša na način kako to nije činila do sada'', kazao je.
Vijesti / Politika | 02. 06. 2021. u 13:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Beogradu je održan sastanak predsjednika Srbije Aleksandra Vučića s najvišim dužnosnicima Republike Srpske i predstavnicima parlamentarnih stranaka u ovom bh. entitetu na kojem se razgovaralo o imenovanju novog visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini.

“Razgovarali smo o svim važnim pitanjima. Ovo nisu jednostavni i laki dani za srpski narod, ja sam prije svega upoznao naše goste iz Republike Srpske sa situacijom na Kosovu i Metohiji i činjenicom da je izgleda dozvoljeno bilo šta reći protiv Srbije i srpskog naroda, da to ne nailazi ni na kakvu reakciju onih koji bi mogli da reagiraju”, naveo je Vučić.

“Naša reakcija će biti veoma snažna i oštra po pitanju međunarodnopravnih ugovora koji su potpisani u prisustvu i pod okriljem Europske unije. Što se tiče Republike Srpske, saslušao sam pažljivo sve naše goste, čuo sve ideje i mislim da je zajednički imenitelj da svi dovoljno dobro razumiju težinu i poziciju u kojoj se Republika Srpska i cjelokupan srpski narod nalaze. Ono što Srbija može uraditi je to da će uvijek biti uz Republiku Srpsku, poštujući integritet Bosne i Hercegovine, ali i integritet Republike Srpske unutar BiH. Uvijek ćemo pomagati i podržavati RS”, dodao je Vučić.

Kako je kazao, Srbija će po prvi put u skladu s Ankesom 10 i svojim ovlaštenjima tražiti izvještaj od visokog predstavnika o stanju u BiH.

“Srbija će početi da se ponaša na način kako to nije činila do sada, a u skladu s onim što je potpisano, što predstavlja pozitivne javnopravne norme. Od sada ima da redovno tražimo izvještaje od visokog predstavnika i uvjereni smo da će visoki predstavnici, ukoliko opstanu na teritoriji BiH, ispunjavati tu obavezu prema Republici Srbiji. Do sada je svaki visoki predstavnik potvrđen u Vijeću sigurnosti, da tu formulaciju upotrijebim, i razumijem zašto ljudi u RS sa zebnjom gledaju na nepoštovanje ili promjenu pravnih procedura. Zamolio sam sve moje prijatelje iz RS da razumiju i šta je realna politika, ma koliko se mi suočavali s posljedicama i teškom situacijom”, dodao je.

Kako je kazao, sudionike sastanka je “zamolio da donose zaključke i da vode računa o tim odnosima”.

“Mislimo da je vrlo opasno igrati se Bonskim ovlaštenjima i nametanju nekih novih ustavnih rješenja bez saglasnosti sva tri naroda, bez poštovanja Dejtonskog sporazuma i bez suglasnosti RS. Srbija neće podržavati provođenje u djelo Bonskih ovlaštenja i to javno kažem kojima bi neko na jedan ili drugi način pokušao da kreira političku situaciju u Republici Srpskoj”, dodao je Vučić.

Sastanku su prisustvovali i predsjednik Vlade RS Radovan Višković, predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović, te predstavnici parlamentarnih stranaka u ovom bh. entitetu, prenosi N1.

Kopirati
Drag cursor here to close