'Stabilnost u regiji'

Vučić: Schmidta sam molio da dođe razgovarati s Dodikom

Vučić je rekao da će sa Schmidtom razgovarati ''kada bude smatrao za shodno'' i otvoreno mu reći da je potpuno protiv primjene bonskih ovlasti.
Vijesti / Politika | 24. 08. 2021. u 09:27 Agencije

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će, uz puno razumijevanje pozicije Republike Srpske, razgovarati s Christianom Schmidtom, koga "Republika Srpska ne prihvata za visokog predstavnika u BiH, ali da će mu otvoreno reći svoj stav".

Vučić je rekao da će sa Schmidtom razgovarati ''kada bude smatrao za shodno'' i otvoreno mu reći da je potpuno protiv primjene bonskih ovlasti, da je odluka bivšeg visokog predstavnika Valentina Inzka loša i da bi ''svaka vrsta akcije protiv srpkog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i dužnosnika Republike Srpske bila katastrofalna po stanje stabilnosti u regiji'', piše Srna.

On je istakao da razumije Dodika i Republiku Srpsku, ali i Schmidta, njihove pozicije, te da Srbija mora da ima svoju poziciju.

''Nismo srećni, oktroisan je izbor, ali objektivne su okolnosti'', rekao je Vučić.

Upitan da li netko na njega vrši pritisak da razgovara sa Schmidtom, s kojim predstavnici Republike Srpske ne žele da razgovaraju, jer nema mandat Vijeća sigurnsoti UN, Vučić je rekao da ga nitko ne pritiska, te da je već razgovarao sa Schmidtom.

''Razgovarao sam sa njim i nisam krio. Moj posao je da ne ugrozim poziciju Srbije. Schmidta poznajem, on je pomagao i kada su izolirali Dodika. Tada sam ga ja molio da dođe i razgovara s Dodikom i razgovarao je s njim u Istočnom Sarajevu'', rekao je Vučić za Televiziju ''Hepi''.

On je naveo da je Schmidt izuzetno inteligentan čovjek, za kojeg se nada da će imati više takta i željeti da čuje srpsku stranu, posebno Republiku Srpsku.

Vučić je istakao da su odnosi Srbije i Republike Srpske najbolji u povijesti, da on i Dodik nikada neće reći ružne riječi jedan o drugom, ali da to ne znači da moraju u svakom pitanju da se suglase.

''Razumijem poziciju Republike Srpske, sasvim je moguće da bih se ponašao isto, ali i oni moraju da razumeju da Srbija ima 61 posto investicija na zapadnom Balkanu, a svi ostali 39 posto. Da li mislite da smijem da ugrozim poziciju Srbije ili Republike Srpske'', rekao je Vučić.

On je ponovio da ''Srbija poštuje BiH, ali da nikada ne može da se suglasi s progonom Dodika''.

Kopirati
Drag cursor here to close