Intervju predsjednika Srbije

Vučić: Pokušat ćemo održati mir u regiji; Nećemo zauzeti stranu

Poručio je da Beograd neće birati stranu usprkos pozivima Europske unije.
Vijesti / Politika | 21. 04. 2022. u 15:06 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić dao je intervju za britanski "Financial Times" te je tom prilikom rekao da, usprkos pritiscima, Srbija neće ugroziti svoje nacionalne interese pridruživanjem zapadnim sankcijama Rusiji zbog rata u Ukrajini.

Poručio je da Beograd neće birati stranu usprkos pozivima Europske unije.

"Priča se o biranju strana. Ne, mi imamo vlastitu stranu, interese Srbije. Devetnaest NATO zemalja nas je bombardiralo i uvelo nam sankcije", rekao je Vučić. FT piše da je bombardiranje Srbije bilo intervencija kako bi se završio "krvavi rat na Kosovu između Jugoslavije i separatista, etnički albanskih militanata".

"Imamo neku vrstu zaštite (od Rusije). Što zapadne zemlje žele? Da ostavimo sve naše nacionalne interese jer netko želi nešto za sebe", rekao je Vučić, aludirajući na Ukrajinu i želju Zapada da se jedinstveno odgovori na rusku invaziju.

Vučić je dodao da Srbija nije uvela sankcije nikome jer državni vrh ne vjeruje da bi one promijenile bilo što. Njegove izjave, ocjenjuje FT, sugeriraju da će Beograd ostati popustljiv prema Rusiji i Kini usprkos pritiscima Bruxellesa.

Nedavna kupovina Srbije kineskog protuzračnog raketnog sustava FK 3 također je izazvalo nezadovoljstvo jer se Zapad plaši da bi to moglo dati veći utjecaj Pekingu. Iako posjedovanje kineskog oružja nije protivno zakonima EU, ono otežava ili onemogućava sudjelovanje u zajedničkim obrambenim projektima ili vježbama EU zbog nekompatibilnih sustava.

Predsjednik Srbije je rekao da je nedavna kupovina oružja, uključujući i francusko i tursko, dio napora da se očuva stabilnost jer su i susjedne zemlje kupovale oružje.

Vučić je istaknuo da Srbija mora da riješi pitanje Kosova, gdje su tijekom prošle godine porasle tenzije oko dogovora o registarskim tablicama za vozila.

Financial Times piše da Srbija tenzije mora kontrolirati i u BiH koje raspiruje član predsjedništva BiH Milorad Dodik, kog Vučić podržava, dodaje se.

Vučić je rekao da je pozvao Dodika da ne formira vojsku i da umiri secesionističke planove, što je ovaj, prema Vučićevim riječima, prihvatio.

Predsjednik Srbije je istaknuo da "puno igrača" ima interes u destabilizaciji zapadnog Balkana, ali da je on liderima EU rekao da će Srbija pokušati održati mir u regiji, prenosi Financial Times.

Kopirati
Drag cursor here to close