Pakao na terenu

Vučić pesimist uoči sastanka s Kurtijem u Bruxellesu

Nisam optimist, ali otići ću u Bruxelles, ne zato što mislim da ćemo nešto postići, nego da im ne dam razlog da okrive Srbiju da nešto nije učinila, rekao je Vučić.
Vijesti / Politika | 20. 11. 2022. u 12:04 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić potvrdio je da će se u ponedjeljak ujutro u Bruxellesu sastati s premijerom Kosova Albinom Kurtijem u jeku napetosti između Beograda i Prištine, ocijenivši da je situacija na Kosovu teža nego u posljednjih 10 godina.

Kosovske vlasti najavile su za 21. studenoga početak izdavanja novčanih kazni za vlasnike vozila s tablicama izdanim u Srbiji za kosovske gradove koji ih odbijaju preregistrirati na tablice Republike Kosova (RKS), unatoč zahtjevima Sjedinjenih Država i EU-a da se odluka o preregistriranju odgodi za 10 mjeseci.

Vučić je u jutarnjem programu TV Prva ocijenio da nisu u pitanju samo registarske tablice, rekavši da od sutrašnjeg sastanka ne očekuje preokret jer da je kosovski premijer htio odložiti odluku o tablicama, to bi uradio ranije.

Nisam optimist, ali otići ću u Bruxelles, ne zato što mislim da ćemo nešto postići, nego da im ne dam razlog da okrive Srbiju da nešto nije učinila, rekao je Vučić.

On ne vidi rješenje "dok se ne ispune srpski zahtjevi" iz dijaloga u Bruxellesu.

"Mi samo tražimo se provede ono što je potpisano prije 10 godina i za šta je jamac Europska unija", naglasio je Vučić.

On je ustvrdio da Priština zapravo provodi "operativnu akciju protjerivanja Srba", na tri načina - prvi je kroz namjeru legaliziranja kosovske vojske, drugi je oduzimanje 10 zajamčenih mandata Srbima u parlamentu Skupštine Kosova, a treća je da se, uz obrazloženje o dekriminaliziranju kosovskog sjevera, u četiri općine stacioniraju vojne i specijalne policijske postrojbe.

Odluka o povlačenju Srba iz kosovske vlade, parlamenta i lokalne uprave na sjeveru, te iz pravosuđa i policije Kosova, usvojena je u početkom studenog i bit će na snazi dok Priština ne povuče mjere o preregistraciji i dok ne formira Zajednicu srpskih općina, na što se obvezala Briselskim sporazumom iz 2013. godine, potpisanim pod pokroviteljstvom Europske unije.

Srpska zajednica na Kosovu ima zajamčenih 10 mandata u parlamentu i sudjeluje u kosovskoj vladi, iako Beograd službeno ne priznaje neovisnost Kosova i protivi se njegovu prijemu u UN i druge međunarodne institucije.

Vučić je danas ukazao na to da je Priština, čim su Srbi napustili kosovske institucije, odmah raspisala izbore u četiri općine, ali je najavio da će ih Srbi bojkotirati jer kosovske vlasti time samo žele formalizirati popunu mjesta koje su napustili srpski predstavnici "izabrani s 90 posto glasova srpske zajednice".

On je upozorio da će, ako bude pokušaja o prisilnom provođenju odluke o registarskim tablicama na sjeveru, biti "pakao na terenu".

"Nadam se da se to neće dogoditi, ali to ne ovisi o nama", poručio je Vučić, ocijenivši da je sve to sada problem Bruxellesa i Kvinte.

Kopirati
Drag cursor here to close