Ali bez glasovanja

VSTV: I dalje o zaključcima o prošlosti sudaca i tužitelja

Glasovanje o zaključcima i preispitivanju prošlosti sudaca i tužitelja su ostavljeni za narednu sjednicu VSTV-a.
Vijesti / Politika | 16. 11. 2017. u 19:02 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

  / Od 2004. godine ne vrši se nikakva provjera prošlosti kandidata

Na sjednici Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća (VSTV) BiH nastavljena je rasprava o zaključcima, koji se tiču preispitivanja ratne prošlosti sudaca i tužitelja, ali o njima nije glasovano.

Milan Tegeltija, predsjednik VSTV-a, ponudio je na jučerašnjoj sjednici revidirane zaključke nakon reakcija međunarodnih dužnosnika u BiH o kojima se i danas raspravljalo. Prema njegovim tvrdnjama, dosjei sudaca i tužitelja koje je obrađivala neovisna pravosudna komisija su uništeni, piše BIRN.

''Od 2004. godine ne vrši se nikakva provjera prošlosti kandidata. To su činjenice s kojima se suočavamo i zbog toga su doneseni prvi zaključci. Korekcije koje sam napravio tiču se forme. Nisam pokušao da sakrijem i predstavim ih na drugačiji način'', kazao je Tegeltija.

Članovi VSTV-a Goran Nezirović i Slavo Lakić smatraju da određene tačke iz zaključaka treba da se opozovu, kao što su da se bez disciplinskog postupka može razriješiti dužnosti suca ili tužitelja ili informacije o istragama protiv sudaca i tužitelja.

Članica VSTV-a, Monika Mijić je izjavila da se ne osjeća sigurnom da iznosi svoje mišljenje jer je nakon prošle sjednice u posjed medija došao popis kako je tko glasovao i zbog toga je imala neugodnosti.

''Niti jedan pozitivan pravni propis nije prekršen ovim zaključcima i ne vidim razloga da ih opozovemo. Budemo li to uradili, zaista će ova institucija biti u kriz'', kazala je Mijić.

Članica VSTV-a, Ružica Jukić je rekla da ne vidi ništa sporno u revidiranim zaključcima, napomenuvši da točka koja govori da VSTV u izuzetnim situacijama može razriješiti dužnosti nositelje pravosudnih funkcija bez sprovedenog postupka je u suprotnosti s europskim standardima, javlja BIRN.

Glasovanje o zaključcima i preispitivanju prošlosti sudaca i tužitelja su ostavljeni za narednu sjednicu VSTV-a.

Na sjednici VSTV-a nije izabran ni zamjenik glavnog tužitelja, a za tu poziciju prijavljeni kandidati su iz Tužiteljstva Bosne i Hercegovine.

''Treba šansu dati nekom drugom. Tužiteljstvo BiH ima najveći opis nadležnosti, medijski su vrlo prisutni… oni trebaju kvalitetnog čovjeka. Moj prijedlog je da ponovimo natječaj'',, kazao je Tegeltija.

Nezirović je rekao da izbor traje predugo i da se daje prostora za spekulacije, a to da ''trebamo dati šansu nekome drugom'' je kao da se prejudicira odluka.

Kopirati
Drag cursor here to close