Jedno jedno, drugi drugo...

SDA ne odustaje od Guzina, BH blok od gradonačelnika

Marić navodi kako je stava da ''izbor gradonačelnika treba završiti što je prije moguće, odmah na prvoj sjednici gradskog vijeća Grada Mostara''.
Vijesti / Politika | 29. 01. 2021. u 12:16 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Mi ostajemo i dalje s prijedlogom Zlatka Guzina i on će biti naš jedini kandidat za gradonačelnika. To što HDZ govori prvo da mi odustajemo a onda da imaju većinu sa SDP-om i da mogu napraviti većinu neka izvole. Nikakav problem nije, neka glasaju i neka izaberu svoga kandidata, ali neka to bude javnim glasovanjem i neka se SDP ili bilo tko drugi opredijeli za njihovog kandidata za gradonačelnika'', rekao je za Bljesak.info Salem Marić, čelnik Gradskog odbora SDA Grada Mostara.

Kaže kako je ''provokativno pitanje kad je u pitanju naš odnos prema našem kandidatu'' iako nisu bili dostupni komentirati raniji tekst u kojem je HDZ inicirao priču da bi se moglo govoriti o odricanju od kandidata Koalicije za Mostar..

Naime, čelnik mostarskog HDZ-a BiH, Slaven Zeljko, govoreći o tome tko će koga podržati u utrci za mostarskog gradonačelnika, kako se SDA odrekao svojeg kandidata zbog BH bloka.

Javno glasovanje

''Tko će koga podržati to ćemo vidjeti. Ovo su sve po meni političke izjave čiji je cilj pripremanje terena za tu prvu sjednicu. Mislim da je to i neodgovorno ali svatko ima pravo u politici da takve spinove pravi. Mi nismo naučili tako. Mi idemo otvoreno i pošteno. Pokušavamo razgovarati s političkim subjektima koji će činiti Gradsko vijeće i tako ćemo i nastaviti raditi'', rekao je Marić.

Marić navodi kako je stava da ''izbor gradonačelnika treba završiti što je prije moguće, odmah na prvoj sjednici gradskog vijeća Grada Mostara''.

''Nema nikakvog razloga da se to odugovlači pa onaj tko bude imao većinu glasova neka bude gradonačelnik. Ponudili smo platformu i gradonačelnika. I svakako mislimo da trebamo javno radi građana grada Mostara obaviti glasanje pa da se vidi tko je za koga i nema se šta ustručavati niti stidjeti. Neka svatko glasa za onoga za koga misli da glasa. Ali najgore je biti suzdržan i ne glasati nikako'', rekao je Marić za Bljesak.info.

Kad je u pitanju podrška drugim kandidatima, rekao je kako je stav koalicije jasan.

BH blok ne vjeruje

''Ako bi u drugi krug u borbi s našim kandidatom Zlatkom Guzinom pobijedio kandidat iz BH bloka u prvom krugu mi smo spremni podržati tog kandidata, bez obzira bio to Zalihić ili Baralija ili netko iz ovih probosanskohercegovačkih ili promostarskih stranaka a je li spreman BH blok podržati našeg kandidata to pitajte njih i to ćemo vidjeti na sjednici. Mi javno kažemo – ako njihov kandidat pobijedi našeg kandidata u prvom krugu, jer u prvom krugu može svatko predložiti svoga kandidata, i ako taj vijećnik iz BH bloka dobije većinu u odnosu na našeg kandidata mi ćemo podržati njihovog kandidata u trećem krugu'', rekao je Marić.

No, u BH bloku ne vjeruju da su u Koaliciji za Mostar iskreni po tom pitanju.

Komentirajući navode Marića da je SDA spremna podržati njihova kandidata, čelnik mostarskog SDP-a Arman Zalihić kaže kako ne vjeruje u to.

''To je marketinška priča, trik neki kojim SDA pokušava opravdati svoj zagrljaj prema HDZ-u, a  evidentno je da se nešto događa između te dvije stranke. Evidentno je i to da oni forsiraju tu priču a su spremni podržati kandidata iz Bh bloka odnosno njihov kandidat će izaći u drugi, treći krug da bi pokušali od vijećnika BH bloka napraviti nekakve izdajnike pa da imaju opravdanje za priču s HDZ-om. Mislim da je to licemjerno. Ako će već ići s HDZ-om, imaju dvije trećine za proračun i neka sjednu i neka se dogovore. Svako uvlačenje i upetljavanje BH bloka u bilo kakvu priču ili SDA ili S HDZ-om je obični spin i to su špekulacije'', rekao je i dodao kako s BH blokom niti jedna niti druga strana, ni SDA ni HDZ BiH, nemaju nikakav dogovor.

Mostar i Tuzla

Zalihić kaže kako je BH blok pozvao sve stranke koje će imati vijećnike u novom Gradskom vijeću na zajednički sastanak u ponedjeljak ali i da neće odustati od pozicije gradonačelnika.

''Stojimo iza svojih stavova. Da bismo nešto mijenjali u gradu Mostaru mi tražimo poziciju gradonačelnika jer je to funkcija s koje mi možemo mijenjati stvari i kontrolirati procese. Sve ostalo je nemoguća stvar zato što oni imaju u strukturi Gradske uprave sve uposlene po stranačkom ključu. Prema tome, bilo bi samoubojstvo ući s onima koji su bili dio problema da im damo ključne funkcije i mehanizam vladavine'', rekao je Zalihić za Bljesak.info.

Komentirajući neke medijske navode kako bi se koaliranje HDZ-a BiH i SDP-a u Tuzli moglo ''prebacit'' i na Mostar, Zalihić kaže kako ta priča nema smisla.

''To su različite sredine. To je populistička priča'', rekao je.

Kopirati
Drag cursor here to close