Utakmica kreće

Priča se o gradonačelniku, a dogovori su već pali?

Budući da ni Mostar kad je vladavina u pitanju ne može biti iznimka, javna poduzeća su najvažniji plijen jer se preko njih upravlja novcem i zadovoljava želje stranaka i apetite kadrova.
Vijesti / Politika | 25. 01. 2021. u 09:51 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Prvi čovjek u Mostaru trebao bi biti onaj kome su građani dali najviše glasova. Trebamo poštovati opredjeljenje glasača u Mostaru. Znamo da je doktor Guzin dobio najviše glasova kada je riječ o probosanskoj strani. Sve ostalo ne dolazi u obzir i može nas dovesti u jedan politički limb koji može da potraje sljedeću godinu'', rekao je to čelnik SDA Bakir Izetbegović.

S druge strane, predsjednik Gradskog odbora HDZ BiH Mostara Slaven Zeljko kaže kako će HDZ BiH će činiti vijećničku većinu u Gradskom vijeću Mostara, a dr. Mario Kordić novi gradonačelnik Mostara.

Rekao je kako HDZ BiH pobjednik izbora u Mostaru, kako ima najviše vijećničkih mandata a da je Kordić kandidat s najvećim brojem dobivenih glasova građana Mostara.

''Prema tome logično je da on bude gradonačelnik, ako ćemo poštovati volju birača'', rekao je Zeljko.

S treće strane, BH blok, kojeg čine Naša stranka i SDP BiH predložit će svojeg kandidata za gradonačelničku poziciju, a to bi mogla biti Irma Baralija.

Ranije se spominjalo kako će i Hrvatska republikanska stranka kandidirati Vesnu Šunjić za tu poziciju, ali je nakon sadašnjeg omjera snaga u Gradskom vijeću ta opcija zasigurno isključena.

No, ono što se može čuti u kuloarima je to da su se HDZ BiH i SDA već dogovorile oko pozicija, ali da se pred HDZ BiH stavljaju Vlada Federacije BiH i Vlada Hercegovačko-neretvanske županije, ali i pozicije u javnim poduzećima za koje se pak šuška da su odavno na stranačkim papirima.

Budući da ni Mostar kad je vladavina u pitanju ne može biti iznimka, javna poduzeća su najvažniji plijen jer se preko njih upravlja novcem i zadovoljava želje stranaka i apetite kadrova.

Naime, mostarska javna poduzeća već su godinama zarobljena u činjenici da se u njima ne može promijeniti ništa zbog nepostojanja Gradskog vijeća što je bilo opravdanje za sve zastoje u gradu. Iako su neke stvari išle naprijed i bez Vijeća, promjene u javnom poduzećima, koja su bila ogledalo mostarskog tapkanja na mjestu, mirovale su.

No, prvo se treba ustoličiti 35 odabranih vijećnika, za koje neki tvrde da ih nisu izabrali građani nego Središnje izborno povjerenstvo i stranačko ''trpanje'' glasova odgovarajućim kadrovima na vlastitim listama. I među tih 35 imena bit će izmjena jer će neki vijećnici prepustiti mandate kolegama zbog drugih dužnosti.

Potom bi trebalo uslijediti vijećanje o gradonačelniku koje se može razvući u tri kruga.

Ukoliko u prva dva kruga nijedan kandidat među izabranim vijećnicima ne dobije dvotrećinsku potporu, u trećem krugu za izbor prvog čovjeka gradske administracije potrebna je obična većina. Ako u Mostaru išta može biti obično.

Kopirati
Drag cursor here to close