Pregovori nisu gotovi

Ništa od Vlasti u HNŽ-u

Iako su postojale najave kako će se predsjednici HDZ-a BiH i SDP-a, Dragan Čović i Nermin Nikšić danas sastati u Mostaru kako bi donijeli konačnu odluku u vezi s formiranjem izvršne vlasti, to se neće dogoditi.
Vijesti / Politika | 26. 05. 2023. u 12:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pregovarački proces oko uspostave Vlasti u Hercegovačko-neretvanskoj županiji, danas ipak nije okončan.

Konkretni rezultati pregovaračkog procesa koji se u prethodnim danima vodio među političkim akterima HNŽ-a u vezi sa uspostavom izvršne vlasti, ipak, će se finalizirati početkom idućeg tjedna.

Stjepan Bošković, predsjednik Županijskog odbora HDZ-a BiH za Avaz je kratko kazao da su, praktično, njihovi potencijalni partneri iz oba bloka, s jedne strane, SDP-DF-NiP, a s druge, SDA zatražili dodatno vrijeme, od dva do tri dana, za odgovor na program koji su im ponudili.

''Činjenica je i da su Ismet Lulić, predsjednik KO SDP HNŽ i čelnik mostarskog NiP-a i zastupnik u Skupštini HNŽ, Omer Hujdur na putu izvan BiH'', piše Avaz, podsjećajući da je nakon niza neslužbenih razgovora u proteklom periodu, ovaj tjedan konačno započelo službeno pregovaranje.

HDZ BiH službeno je počeo pregovore s blokom koji predvodi SDP, a potom i sa SDA te na koncu sa HDZ 1990 i HRS-om. HDZ BiH je u ulozi glavnog pregovarača sa 11 osvojenih mandata u Županijskoj skupštini. SDA ima sedam zastupnika, SDP i HDZ 1990 po tri, DF i HRS po dva, a NiP i NES po jednog.

''Pragmatično gledajući, bliži smo tome da imamo jednu vertikalu vlasti od Vijeća ministara BiH preko F BiH do naše županije zbog funkcioniranja naše županije, ali postoje neki principi koje raspravljamo u ovom trenutku i to ne mora biti taj jedini od uvjeta. Međutim, opet kažem, mi moramo respektirati sedam ruku SDA u Skupštini HNŽ, ne možemo ni to biračko tijelo koje je dalo potporu SDA zanemariti u konačnom odlučivanju '', izjavio je jučer Bošković.

Iako su postojale najave kako će se predsjednici HDZ-a BiH i SDP-a, Dragan Čović i Nermin Nikšić danas sastati u Mostaru kako bi donijeli konačnu odluku u vezi s formiranjem izvršne vlasti u HNŽ-u, ta informacija nije točna.
Kopirati
Drag cursor here to close