Tko žuri, slomi nogu

Vlast poslije Bajrama

Predsjednik SDA Tuzlanskog kantona Bego Gutić rekao je za Fenu da neizvjesna situacija u vezi s formiranjem vlasti na državnoj i federalnoj razini ima svoje refleksije…
Vijesti / Politika | 14. 05. 2019. u 12:02 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tuzlanski kanton ni nakon sedam mjeseci od općih izbora nema formiran novi saziv Vlade i situacija je u tom pogledu potpuno neizvjesna.

Član predsjedništva Naše stranke i član pregovaračkog tima za formiranje vlasti u TK Zvjezdan Karadžin kaže kako je situacija vrlo kompleksna. Nakon što je PDA promijenila odluku da podrži manjinsku vladu koju su trebali činiti SDP, Naša stranka i SBB i odlučili da žele u punom kapacitetu ući u izvršnu vlast, Regionalni odbor Naše stranke je, napominje, donio odluku da ova stranka ne ulazi u tu kombinaciju.

SDP odgodio odluku

''Kantonalni odbor SDP-a je odgodio za sedam dana donošenje odluke o ukidanju prethodno donesene odluke da se ne koalira s PDA. Od toga ovisi hoće li biti formirana nova većina od SDP, PDA i SBB koju čini 19 zastupnika. Navodno, postoji otpor kod nekih zastupnika iz reda SDP-a da se koalira s PDA, tako da je formiranje vlasti u TK i dalje neizvjesno'', naglašava Karadžin u izjavi Feni.

Predsjednik SDA Tuzlanskog kantona Bego Gutić rekao je za Fenu da neizvjesna situacija u vezi s formiranjem vlasti na državnoj i federalnoj razini ima svoje refleksije i na Tuzlanski kanton.

''Ukoliko se dogodi da SBB ide s SDA u koaliciju na federalnoj i državnoj razini, očekujemo da će se SBB onda i u TK priključiti bloku koji vode SDA, SBiH i DF. Ukoliko bi kao polazni start imali 16 zastupnika lako bi mogli naći još nedostajuće dvije ruke za skupštinsku većinu'', smatra Gutić te naglašava da su zasad SDA i DF stabilan blok uz Stranku za BiH.

Poluge u rukama

Ističe kako su od SDP-a kao pobjedničke stranke u TK tražili zajedničko formiranje vlasti, ali da ta stranka još nije spremna na takvu koaliciju. 

''Mi smatramo da se vlast u TK trebala formirati odavno, jer smo mi jedan od rijetkih kantona koji još nema formiranu Vladu. PDA sada drži sve poluge u svojim rukama. Svjesni su, dokle god su ovako tvrdi stavovi SDP-a da ne žele koalirati s SDA, da nitko drugi izuzev tri stranke koje su osvojile najveći broj mandata u Skupštini TK teško može napraviti vlast'', rekao je Gutić.

Pokušaj SDP-a da se napravi manjinska Vlada Tuzlanskog kantona za sada nije uspio.

''Bit će onako kako Glavni odbor SDP-a donese odluku o koaliranju. Ako ta odluka bude da koaliramo s PDA i SBB i da pravimo skupštinsku većinu od 19 zastupnika, s obzirom na to da je Naša stranka izašla iz tih pregovora, tako ćemo i mi postupiti'', rekao je predsjednik Kantonalnog odbora SDP-a Tuzla Enver Bijedić.

SBB bez stava

U SBB-u također nemaju konkretan stav, osim da i sami čekaju pobjedničke stranke u TK da odluče tko će voditi taj kanton.

''S obzirom da ni nakon sedam mjeseci nemamo službeni stav SDP-a oko formiranja većine u TK, a onda i ako se uzme u obzir da se na višim razinama najavljuje ulazak SBB-a o čemu će naravno odlučiti organi stranke u narednim danima, vrlo je izvjesno da još neko vrijeme neće biti izdefinirana skupštinska većina na TK'', rekao je predsjednik SBB TK Bahrudin Hadžiefendić.

Pitanje kako u PDA vide cjelokupnu situaciju s formiranjem vlasti, predsjednik Kantonalnog odbora PDA TK Senad Alić nije želio komentirati, odgovorivši kratko da nije u BiH.

Predsjednik Foruma građana Tuzle Vehid Šehić je mišljenja da su politički dužnosnici, koji se ne mogu dogovoriti oko formiranja Vlade TK, pokazali neodgovornost prema građanima koji su im dali povjerenje na proteklim izborima.

Previše se kombinira

''Ovdje je činjenica da se previše kombinira. Nemamo istinske koalicije, nemamo matične koalicije nego kombinatorske, gdje svatko želi da dobije nešto. Ali, kada živite u državi u kojoj se ne poštuje vladavina prava, u kojoj se ne poštuje Ustav i zakoni, onda je moguće sve. Najveću štetu će imati građani Tuzlanskog kantona, odnosno građani BiH jer vidimo da se za nerad dobivaju jako visoke plaće'', ocjena je Šehića.

Formiranje vlasti u Tuzlanskom kantonu, izgledno je, neće se dogoditi ni u sljedećih mjesec dana, odnosno završetak pregovora se, kako se saznaje, očekuje tek nakon ramazanskog Bajrama.

Kopirati
Drag cursor here to close