Tik-tak

Sat otkucava za formiranje vlasti u BiH

Dvojica tvrde da je svibanj ključan, treći nije siguran
Vijesti / Politika | 10. 05. 2019. u 19:13 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Građani Bosne i Hercegovine, koji su glasovali na izborima u listopadu prošle godine, još nisu dobili satisfakciju. Država je bez vlasti mjesecima, a međusobne optužbe političkih čelnika se nastavljaju.

Od poruke Europske unije "što prije formirati vlast", preko formalnih i neformalnih sastanaka, pregovora lidera, isključivih stavova, "tajnovite" raspodjele pozicija, uvjetovanja - i tako sedam mjeseci nakon izbora, ali bez konačnog dogovora o formiranju vlasti na razini Bosne i Hercegovine. Zadani rokovi istekli, "stara"obećanja propala, a novim prognozama lidera - sat otkucava od svibnja.

Taj mjesec ključan je za kompromise - izjavio je nedavno predsjednik SDA Bakir Izetbegović govoreći o usvajanju Prvog godišnjeg nacionalnog programa, odnosno aktivaciju Akcijskog plana za članstvo BiH u Sjevernoatlantskom savezu. Za maj nisam siguran, a MAP-a nema – odgovora predsjednik SNSD-a Milorad Dodik.

"Republika Srpska je utvrdila svoju reprezentaciju davno, hrvatska strana isto tako. Bošnjaci su to razvukli na priče i danas se još uvijek ne zna javno je li Radončić unutra ili nije. Evo ja ću vam reći da jeste unutra, jer je mjesto ministra sigurnosti Bakir Izetbegović tražio za Radončića. Tako da jeste unutra. Druga stvar, ovdje se razlikujemo u prioritetima. Prioritet svakih izbora je da se konstituira vlast. Nemamo MAP-a i neće se dogoditi MAP, ali suradnja s NATO u okviru postojećih mehanizama nije sporna", tvrdi Dodik.

Nedavno je određeno rješenje za aktivaciju MAP-a spominjao i lider HDZ-a BiH Dragan Čović. No, bez detalja, ali s vjerom da je baš svibanj - ključan za dogovor.

"Što se tiče Vijeća ministara ja mislim da smo mi završili posao već na zadnjim razgovorima kad smo dogovarali resore. To je završena priča, uistinu, kazali smo – nije završeno, dok ne otpočnemo čitav proces, dok nije sve završeno. Jedini problem koji se tu još javlja je aktiviranje MAP-a i kako to staviti u kontekst neke politike ili naših planova u budućem vremenu. Čini mi se da čak i tu imamo rješenje. Ako mene pitate neću precizno kazati datum, ali ja vjerujem da ćemo u petom mjesecu imati novi saziv Vijeća ministara. To je sasvim izvjesno", ocjenjuje Čović.

I dok je svaki mjesec ključan, dogovor izostaje. Kriza u formiranju vlasti događa se u trenutku složenih odnosa u regiji, a Europska unija na pragu je novih izbora. Može li se ponoviti scenarij iz 2010. kada se na formiranje vlasti čekalo 16 mjeseci?

"Ovo je sada preraslo u inat politiku kakva je vrlo česta u BiH. Iz inat politike ne izlazite argumentima, nego time da će neko nekoga nadjačati i da neko mora izaći poražen iz te priče. Ovdje se ne radi o argumentima, ovdje se radi o inatu", ističe Ranko Mavrak, novinar.

Zbog nekonstituiranja Vijeća ministara BiH parlamentarne dvorane su više prazne nego pune. A kad se u njima nešto i održavalo - srdačni pozdravi i osmjesi kao da su oslikavali političku slogu.

Kopirati
Drag cursor here to close