Republika Srpska

Vladajući zakazali sjednicu o opozivu referenduma, opozicija protiv

Vladajuća većina u Narodnoj skupštini RS-a na sjednici 15. srpnja 2015. donijela je odluku o raspisivanju referenduma, ali ona sve do 20. rujna ove godine nije bila objavljena u "Službenom glasniku RS".
Vijesti / Politika | 03. 11. 2017. u 12:52 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Opozicija u Narodnoj skupštini RS-a protiv je posebne sjednice parlamenta na kojoj bi se, 6. studenog, trebala razmatrati odluka o stavljanju stavljanu izvan snage odluka o referendumu u RS-u o Sudu i Tužiteljstvu BiH.

Tvrde da se time derogira rad parlamenta i bit će protiv predloženog dnevnog reda tog zasjedanja.

Zamjenik šefa Kluba zastupnika SDS-a Nedeljko Glamočak ukazao je u izjavi novinarima da je skupštinska odluka o referendumu usvojena u Narodnoj skupštini 2015. te "skrivana" dvije godine, a kada je "ugledala svjetlo dana", ona se povlači, što je za opoziciju neprihvatljivo.

''Odluku o referenudmu je 2015.godine predložio predsjednik RS-a Milorad Dodik, a danas klubovi zastupnika vladajuće većine predlažu njenu povlačenje. To je još jedan način da se ponižava Narodna skupština'', rekao je Glamočak ističući da traže da Dodik da svoj stav o stavljanju izvan snage te odluke.

Najavio je da će sudjelovati u radu te sjednice te prije toga zauzeti stav o daljnjim koracima.

Zastupnik PDP-a Perica Bundalo je rekao da se vlast poigrava s institutom referenduma.

Stavljanjem izvan snage odluke, kako je naveo, bit će nanesene štetne posljednce RS, urušavanjem digniteta njenih institucija, ponižavanjem RS i njenih građana, a obezvrjeđuje se institut referenduma i za nadolazeće razdobjle.

Zastupnik NDP-a Krsto Jandrić zatražio je Dodikovo i izvinjenje onih koji su zagovarali referendum zbog manipuliranja obećanjima o referendumu.

Predsjednik Narodne skupštine RS-a Nedeljko Čubrilović (DNS) je rekao da su klubovi zastupnika vladajuće većine podržali dnevni red posebne sjednice.

On je potvrdio da će zastupnici DNS-a glasovati za za dnevni red te ustvrdio da novinari nisu dobro razumjeli izjavu lidera DNS-a Marka Pavića, koji je ranije rekao da bi bio za to da se provede odluka o referenudmu.

Čubrilović se nada da će sjednica parlamenta proteći u mirnom atmosferi, dok je zastupnik NDP-a Krsto Jandić rekao da opozicija još kod sebe ima zviždaljke.

Podsjetimo, posebna sjednica Narodne skupštine RS-a na kojoj će biti razmatrano o stavljanju van snage odluke o referendumu u RS-u o Sudu i Tužilaštvu BiH zakazana je za 6. studeni.

Klubovi zastupnika SNSD-a, DNS-a, Socijalističke partije i SDS-K podnijeli su Narodnoj skupštini RS-a zahtjev za zakazivanje posebne sjednice te predložili dvije točke za raspravu i to Prijedlog odluke o stavljanju izvan snage Odluke o raspisivanju republičkog referenduma i Prijedlog odluke o stavljanju van snage Odluke o izboru članova Povjerenstva za provođenje referenduma, potvrđeno je iz entitetskog parlamenta.

Entitetski predsjednik Milorad Dodik je još 19. rujna najavio suspenziju odluke o referendumu o Sudu i Tužiteljstvu BiH, koja je sljedećeg dana objavljena u "Službenom glasniku RS", a stupila na snagu 29. rujnai od tada teče rok za njegovo održavanje, jer je Narodna skupština RS-a još uvijek nije stavila izvan snage, odnosno obustavila njenu primjenu.

Za dan održavanja referenduma utvrđena je prva nedjelja po isteku 50 dana od dana stupanja na snagu te odluke, što znači da bi referendum u RS-u trebao biti održan u nedjelju, 19. studenog.

Vladajuća većina u Narodnoj skupštini RS-a na sjednici 15. srpnja 2015. donijela je odluku o raspisivanju referenduma, ali ona sve do 20. rujna ove godine nije bila objavljena u "Službenom glasniku RS", što je kritizirala opozicija uz tvrdnju da je Milorad Dodik manipulirao referendumom.

 

Kopirati
Drag cursor here to close