Svađa u RS-u

Još nepoznat datum posebne sjednice o referendumu

Vijesti / Politika | 16. 10. 2017. u 06:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zbog nastavka svađe između vlasti i opozicije u RS, datum posebne sjednice Narodne skupštine RS o referendumu o Sudu i Tužiteljstvu BiH još nije poznat, pišu Nezavisne.com.

Kako sada stvari stoje, sjednica bi mogla biti održana naredni tjedan, nakon što je Milorad Dodik, predsjednik RS, na sastanku u subotu sa političkim strankama iz RS i nevladinim organizacijama proisteklim iz Domovinskog rata ostavio rok od desetak dana opoziciji da se izjasni hoće li podržati održavanje referenduma.

Osim datuma održavanja, nejasna je i tema sjednice – hoće li se na njoj referendum potvrditi, otkazati, suspendirati ili samo odgoditi. Sudeći prema raspoloženju u vlasti u RS, najizvjesnija opcija je, ukoliko Savez za promjene ostane pri stavu da referendum neće podržati, odgađanje održavanja.

Dodik je danas izjavio u Rogatici da nema ništa protiv zahtjeva opozicijskih stranka u Republici Srpskoj za pprovođenje referenduma o Sudu i Tužiteljstvu BiH, ali im je poručio da za to treba da dođu u Narodnu skupštinu Republike Srpske i glasuju.

"Takav njihov pristup je spekulativan i podrazumijeva neku njihovu spekulaciju. Javno reći nije dovoljno, treba i javno odlučiti", rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, zastupnici iz opozicije moraju doći  u parlament i glasovati za referendum, a ako neće, onda će referendum biti odgođen.

"Mi ćemo provesti ono što je zaključeno na inicijativu nevladinih organizacija, a to je potpisivanje peticije, i naš cilj je da se sakupi 500.000 potpisa protiv Suda i Tužiteljstva, jer i to je neka vrsta referenduma. Tu nema glasačkih kutija, ali imaju imena i prezimena sa brojem osobne iskaznice, što je možda još važnije", naglasio je Dodik.

Istaknuo je da nema nikakvu korelaciju sa opozicijom, koja se odmetnula u Sarajevo, odakle nema načina da ih izvuče.

Dodik je naveo da opozicija u Srpskoj i nije nešto posebno važna, tim prije jer SDS, PDP i NDP zajedno predstavljaju tek od 20 do 25 posto javnog mnijenja u Republici Srpskoj.

"Naravno da i to treba uvažavati, ali to nije ona snaga koja može nešto mijenjati. Oni su nejaki, oni su se istrošili", rekao je Dodik, a pišu Nezavisne.com.

Kopirati
Drag cursor here to close