Sastanak

Vlada HNŽ predstavila svoj doprinos Inicijativi za lokalne vlasti

Održan sastanak o Inicijativi za lokalne vlasti
Vijesti / Politika | 22. 11. 2017. u 16:01 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

  / Održan sastanak o Inicijativi za lokalne vlasti

Vlada HNŽ-a danas je predstavila glavne izazove u svom djelovanju pružanja usluga građanima.

Naime, Nevenko Herceg, predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije zajedno s ministrima Goranom Opsenicom, Slađanom Bevandom, Suadom Hasandedićem i Željkom Laketićem, susreo se danas s predstavnicima Izaslanstva Europske unije u Bosni i Hercegovini i Zajedničkog povjerenstva o temi Inicijative za lokalne vlasti.

Tijekom sastanka predstavljena je Inicijativa koju podržavaju Europska unija, USAID i Veleposlanstvo Švicarske, a koja predstavlja konzultativni proces s lokalnim vlastima i drugim akterima u BiH u cilju utvrđivanja zajedničkih izazova u djelovanju lokalnih vlasti koji otežavaju učinkovito pružanje usluga građanima. Također, istaknuta su očekivanja kako će Inicijativa doprinijeti potrebnom dijalogu o nužnosti reformi.

U priopćenju iz Vlade je navedeno da članovi Zajedničkog povjerenstva koje je utemeljeno kako bi se proveli ciljevi Inicijative  trenutno obilaze Bosnu i Hercegovinu kako bi obavili sveobuhvatne konzultacije sa svim akterima i čuli njihova mišljenja o glavnim izazovima sa kojima se suočavaju lokalne vlasti u BiH.  

Predsjednik Herceg, predstavivši ukratko najbitnije prioritete i postignuća u radu Vlade poput usvajanja ključnih strateško-planskih dokumenata i zakona, te stabiliziranja javnih financija, kazao je kako Vlada HNŽ podupire ciljeve Inicijative posebice u područjima zdravstva, javnog reda i sigurnosti i lokalnog gospodarskog razvitka, te daje punu potporu aktivnostima koje će biti poduzete kako bi se nalazi Inicijative predstavili u planiranom roku. Također, istaknuo je kako će ministarstva u Vladi dati puni prinos radu Zajedničkog povjerenstva čiji je cilj identificirati sustavne poteškoće u načinu na koji je organizirana i financirana lokalna vlast.

Ministri Opsenica, Bevanda, Laketić i Hasandedić predstavili su rad resora kojima su na čelu, odgovorivši na postavljena specifična pitanja za koja su članovi Zajedničkog povjerenstva posebno bili zainteresirani.

Nakon održanog sastanka članovi Zajedničkog povjerenstva sastat će se s rukovodećim državnim službenicima ministarstva u Vladi HNŽ s kojima će razgovarati o operativnim pitanjima vezanima za pružanje usluga građanima, efikasnijim načinima utroška proračunskih sredstava, te suradnji između županijske, općinske i federalne razine vlasti.

Kopirati
Drag cursor here to close