Izbori 2018

Više stranaka predalo kandidacijske liste

Više stranaka predalo je kandidacijske liste za predstojeće listopadske opće izbore u BiH.
Vijesti / Politika | 09. 07. 2018. u 17:16 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Među brojnim drugim strankama, Hrvatska demokratska zajednica 1990 predala je posljednjeg dana roka, do 16.00 sati, u sjedište Središnjeg izbornog povjerenstva Bosne i Hercegovine kandidacijske liste za predstojeće listopadske opće izbore u BiH.

Predsjednik te stranke Ilija Cvitanović nakon toga je novinarima izjavio da su u okviru koalicije Hrvatskog zajedništva, Središnjem izbornom povjerenstvu prijavljene liste za sve nivoe vlasti i sve izborne jedinice u Federaciji BiH i Republici Srpskoj.

Kandidatura Zelenike

Cvitanović naglašava kandidaturu jedine žene za članicu Predsjedništva BiH, dr. Diane Zelenike. On to kvalificira kao značajan iskorak i uvjeren je da će  koalicija, kvalitetnim i mladim kadrovima učiniti zaokret na političkoj sceni Bosne i Hercegovine.

Kandidacijske liste prijavila je SIP-u popodne i Naša stranka. Generalni tajnik Nihad Uk također je izjavio da ona ima kandidate za sve nivoe uključujući i Predsjedništvo Bosne i Hercegovine,  za što je kandidiran Boriša Falatar.

I drugi kandidati su, po riječima generalnog tajnika, veoma kvalitetni, što će, kako se on nada, prepoznati birači Bosne i Hercegovine.

Predsjednik Sejfudin Tokić izjavio je da će Bošnjački pokret participirati u koalicionom odnosu s A-SDA i da su SIP-u prijavljene liste s imenima više od 400 kandidata za sve nivoe vlasti.

U svim izbornim jedinicama ova koalicija ima kandidate za državni nivo, pa Tokić očekuje da će nakon izbora participirati u svim parlamentima i apsolutno pobijediti u nekim kantonima, prvenstveno u Unsko-sanskom.

Popodne, u predviđenom roku do 16.00 sati, liste je među brojnim drugim strankama prijavila i Bosanskohercegovačka patriotska stranka - Sefer Halilović.

Sadašnji državni zastupnik te stranke Zaim Backović je izjavio da su kandidirani članovi za sve nivoe izuzev za Predsjedništvo BiH.

Najmanje što ova stranka očekuje od predstojećih izbora su za 50 posto bolji rezultati nego dosad, izjavio je Backović.

SDP prijavio kandidacijske liste za predstojeće izbore

Socijaldemokratska partija (SDP) Bosne i Hercegovine predala je danas u sjedište Središnjeg izbornog povjerenstva BiH kandidacijske liste za predstojeće listopadske izbore u Bosni i Hercegovini.

Prema izjavi novinarima potpredsjednice te stranke Lane Prlić, SDP je predao liste na kojima je više od 500 kandidata za sve nivoe vlasti, državnu i entitetske, kao i za kantonalne skupštine.

Odranije je poznato da je Denis Bećirović kandidat za člana Predsjedništva BiH, a Lana Prlić je danas kazala da je predsjednik SDP-a Nermin Nikšić nositelj državne liste za Parlamentarnu skupštinu BiH u izbornoj jedinici Hercegovačko-neretvanskoj i Županiji Zapadnohercegovačkoj.

Umjetnik Damir Nikšić je nositelj liste za Skupštinu Kantona Sarajevo, a za taj nivo su kandidirani i poduzetnik Adnan Šteta, kao i novinar Vlastimir Mijović, kazala je također Prlić.

Među brojnim drugim strankama, SDP je prijavio kandidacijske liste posljednjeg dana predviđenog za to, 9. srpnja do 16.00 sati.

Video: SDP prijavio kandidacijske liste za predstojeće izbore
Kopirati
Drag cursor here to close