Polako...

Vijeće ministara nije ni raspravljalo o Zakonu o Sudu BiH

Košarac je rekao kako je ključno pitanje sjedište apelacijskog odjela Suda BiH, te da su jasno iskazani stavovi Republike Srpske da sjedište treba biti u Banja Luci.
Vijesti / Politika | 12. 03. 2024. u 14:33 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa u Vijeću ministara Staša Košarac rekao je da tekst zakona o Sudu BiH nije usuglašen, te da se o njemu na današnjoj sjednici Vijeća ministara nije ni raspravljalo, nego da je dat rok od sedam dana da radna grupa pokuša naći rješenje.

Sjedište suda

"Srpska ima kapacitet da može odrediti mjesto sjedišta apelacijskog odjeljenja Suda BiH. Najprije na osnovu činjenica da stranci i te kako utiču na pravosuđe u BiH i cijenimo da lokacija Apelacijskog odjeljenja treba biti što više udaljena od Sarajeva kako bi se smanjio utjecaj. Imamo pravo da s našim partnerima iz Federacije BiH pregovaramo o sjedištu", rekao je Košarac.

Dodao je kako je ključno pitanje sjedište apelacijskog odjela Suda BiH, te da su jasno iskazani stavovi Republike Srpske da sjedište treba biti u Banja Luci.

"Cijenimo da se nisu stvorile pretpostavke za izjašnjavanje o zakonu o sudu BiH, cijeneći važnost da se ovaj zakon usvoji na razini BiH", rekao je Košarac.

Rekao je kako je važno ostati na tragu dogovora iz Laktaša, a to je da je jedino adekvatno rješenje u BiH dogovor domaćih političara, bez uplitanja stranaca.

"Možemo konstatirati da je to jedan od modela koji se treba primjenjivati u BiH i u budućem periodu, uvažavajući ustavne nadležnosti", rekao je Košarac novinarima nakon sjednice Vijeća ministara.

Zatvaranje OHR-a

Košarac je rekao da je pitanje zakona o Ustavnom sudu i stranih sudaca među 14 prioriteta, te da će se morati naći na dnevnom redu.

"Mi od toga nećemo odustati. Treba apelirati na partnere da to razumiju", rekao je Košarac i dodao da to po sporazumu partnera dolazi na dnevni red u travnju.

Napomenuo je kako je ključno pitanje i zatvaranje ureda OHR-a, te da i na tome treba zajedno raditi ''jer je OHR nepotreban u BiH''.

Komentirajući nagovještaj da će Europsko vijeće dati zeleno svjetlo za otvaranje pregovora sa EU, Košarac je rekao da je umjereni optimist.

"Treba pohvaliti sve članove radne grupe za sve ono što smo uradili u BiH u partnerstvu na svim nivoima vlasti. Uloženo je dosta napora. Napravljeno je dosta rezultata dogovorom unutar BiH i partnera u vlasti na nivou BiH", rekao je Košarac.

Istaknuo je kako je najava otvaranja pregovora BiH s EU rezultat rada domaćih aktera bez uplitanja stranaca i da je svaka odluka donesena na osnovu stavova institucija Srpske, FBiH i oni na razini BiH.

Više u 13 mjeseci nego u 10 godina

Predsjedavajuća Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto je nakon sjednice Vijeća ministara BiH izjavila novinarima kako je uvjerena da će odluka Evropskog vijeća 21. ožujka o otpočinjanju pregovora sa BiH o članstvu u EU biti pozitivna.

Video: Krišto: Uvjerena sam da će odluka Evropskog vijeća 21. marta biti pozitivna

''Još nas u tom smislu očekuje konačna odluka donošenjem odluke od strane Evropskog vijeća Europske unije. Nadam se i vjerujem da će sve zemlje članice dati 'zeleno svjetlo', da će se pozitivno očitovati o svemu onome što su institucije BiH, konkretno i Vijeće ministara BiH, napravili u proteklih 13 mjeseci rada'', navela je Krišto.

Dodala je da je jučer, kroz osobne razgovore, koji su bili na tjednoj razini, s predstavnicima institucija Europske unije, dobila potporu i ohrabrenje ''za naš nastavak daljnjeg rada''.

''Rekli su nam ono što su i danas kazali, da su institucije BiH u proteklih 13 mjeseci rada napravili više iskoraka nego proteklih 10 godina'', kazala je Krišto.

Istaknula je da je taj rad rezultat zajedničkih politika, međusobnog uvažavanja, vraćanja povjerenja i donošenja odluka konsenzusom.

''Mislim da to treba biti pravac i put za dalje'', kazala je Krišto.

''Uvjerena sam'', navela je Krišto, ''da će odluka Europskog vijeća 21. ožujka biti pozitivna''.

Kopirati
Drag cursor here to close