Sa sjednice

Vijeće ministara BiH - Usvojena Godišnja platforma o obavještajno-sigurnosnoj politici

Danas je održana sjednica Vijeća ministara.
Vijesti / Politika | 04. 04. 2024. u 15:17 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na prijedlog Ureda predsjedateljice Vijeća ministara BiH usvojena je Godišnja platforma o obavještajno-sigurnosnoj politici, koja sadrži smjernice rada Obavještajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine za učinkovito djelovanje u područjima njezinog rada, s fokusom na zaštitu sigurnosti BiH, njezinih vrijednosti i interesa.

Tim dokumentom naglašena je opredijeljenost naše zemlje za borbu protiv organiziranog kriminala i svih njegovih pojavnih oblika, čime Bosna i Hercegovina jača suradnju s Europskom unijom u tom području i doprinosi regionalnoj stabilnosti, sukladno Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju između BiH i EU-a.

Ratifikacija sporazuma Ceepus IV 

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva vanjskih poslova, utvrdilo je i dostavit će Predsjedništvu u daljnju proceduru ratifikacije Prijedlog odluke o ratifikaciji Sporazuma o Srednjoeuropskom programu razmjene za sveučilišne studije (CEPUS IV), koji je potpisan 20. 9. 2023. godine u Varšavi.

Program doprinosi izgradnji područja europskog visokog obrazovanja i regionalne akademske mobilnosti među 15 zemalja srednje i jugoistočne Europe.

Srednjoeuropski program razmjene za sveučilišne studije – CEEPUS IV trebao bi stupiti na snagu 2025. godine, kada će zamijeniti program CEEPUS III, u kojem BiH trenutačno sudjeluje.

Vodič za pristu informaijcama

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva pravde, donijelo je Vodič za pristup informacijama, kojim se osigurava učinkovita provedba Zakona o slobodi pristupa informacijama na razini institucija Bosne i Hercegovine.

Donošenjem Vodiča osigurava se građanima da na što lakši, brži i jednostavniji način ostvare pravo na slobodan pristup informacijama koje su u posjedu institucija Bosne i Hercegovine.

Sve institucije BiH obvezne su na svojim internetskim stranicama objaviti Vodič za pristup informacijama, zajedno s odgovarajućim obrascima, i to Zahtjevom za pristup informacijama, Zahtjevom za ponovnu uporabu dokumenata i Zahtjevom za dopunu ili ispravak informacije, čime se ujednačava dosadašnja različita praksa i osigurava jednak pristup informacijama.

Na taj način želi se ogurati transparentnost procedura i jednakost svih zainteresiranih u ostvarivanju prava na neometan pristup informacijama pred svim institucijama BiH.

Donacija vozila

Vijeće ministara BiH donijelo je Odluku o prijenosu prava vlasništva nad stalnim sredstvima, čime se stvaraju uvjeti da Ministarstvo sigurnosti BiH bez naknade prenese pravo vlasništva nad jednim motornim vozilom JZU Dom zdravlja „Vaso Pelagić“ u općini Čajniče.

Radi se o vozilu marke volkswagen, tip caddy, koje će biti donirano Domu zdravlja „Vaso Pelagić“ kao potpora zdravstvenim djelatnicima u pružanju medicinske pomoći stanovništvu i migrantima na području općine Čajniče, koja se nalazi na ruti pojačanog migrantskog kretanja iz Srbije i Crne Gore kroz Bosnu i Hercegovinu.

Napredak u provedbi pravila za konzultacije

Vijeće ministara BiH usvojilo je Izvješće Ministarstva pravde o provedbi Pravila za konzultacije u izradi pravnih propisa za 2023. godinu, kojim se ukazuje na napredak koji je postignut u ovom području i daju preporuke za kontinuirano unaprjeđenje tog procesa.

Na web-platformi eKonzultacije u vrijeme sačinjavanja izvješća bilo je registrirano 68 institucija, što je više za jednu instituciju u odnosu na 2022. godinu.

U prošloj godini provedeno je 569 konzultacija u izradi pravnih propisa i drugih akata te su objavljena 484 izvješća o provedenim konzultacijama, a sve institucije BiH (registrirane na web-platformi eKonzultacije) imenovale su koordinatore i zamjenike koordinatora konzultacija.

Istodobno je bilo 275 prijavljenih sudionika za sudjelovanje u javnim konzultacijama, od kojih je njih 108 i sudjelovalo. Pristiglo je ukupno 434 prijedloga od kojih su institucije potpuno ili djelomično prihvatile 45.

Na web-platformi eKonzultacije registrirano je ukupno 3.460 pravnih i fizičkih osoba u prošloj godini i ta brojka se kontinuirano povećava.

 

 

Suglasnost za imenovanje

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva vanjskih poslova, dalo je suglasnost za imenovanje pukovnika Tonija Stojanovskog na dužnost obrambenog atašea Republike Sjeverne Makedonije za Bosnu i Hercegovinu sa sjedištem u Ljubljani.

Glasovanje državljana Mađarske koji borave u BiH

Na sjednici je dana suglasnost za glasovanje državljana Mađarske koji borave na teritoriju Bosne i Hercegovine, a u povodu izbora za Europski parlament.

Glasovanje će biti organizirano u Veleposlanstvu Mađarske u BiH u Sarajevu 9. 6. 2024. godine u terminu od 6:00 do 19:00 sati, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close