Formiranje vlasti

VIDEO: Visoki predstavnik traži rješenje kako formirati Vladu FBiH?

Rok za imenovanje koji su dogovorile vladajuće stranke ističe, a pošto je jasno da Refik Lendo neće podržati predložena imena, špekulira se da visoki predstavnik traži rješenje.
Vijesti / Politika | 28. 03. 2023. u 06:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Većina imena za ministarske pozicije u sazivu nove Vlade Federacije Bosne i Hercegovine nisu poznata, prenosi BHRT. 

Rokovi istječu 

Imena bi trebalo da budu dostavljena danas, da bi već sutra predsjednica Federacije Bosne i Hercegovine Lidija Bradara donijela odluku o imenovanju Vlade.

Rok za imenovanje koji su dogovorile vladajuće stranke ističe, a pošto je jasno da Refik Lendo neće podržati predložena imena, špekulira se da visoki predstavnik traži rješenje.

Lendo neće podržati ministre HDZ-a i Osmorke 

Ustavne promjene koje se spominju za mnoge političare nisu prihvatljive, a za SDA to je isporučivanje Federacije HDZ-u BiH.

Službene potvrde o novim ustavnim rješenjima nema, ali tu je pisana kolumna Christiana Schmidta i poruka da je krajnji rok za formiranje federalne Vlade. Ukoliko bude ostvareno ono što se u medijima špekulira, to je korak unazad, stav je mnogih političara. 

Hoće li se uvesti "obraćanje kantonima" s najviše stanovništva? 

Naime, nove izmjene Ustava idu ka tome da dva člana rukovodstva Federacije Bosne i Hercegovine mogu imenovati premijera Federacije BiH bez suglasnosti trećeg. Taj koji nije suglasan obraća se svom etničkom klubu u Domu naroda te kantonu s najviše stanovništva iz naroda kojem pripada.

U praksi to bi značilo da, ako se zaobiđe ruka SDA-ovog Refika Lende, on će morati tražiti podršku dvije trećine delegata u Klubu Bošnjaka, ali i dvotrećinsku podršku u skupštini Tuzlanskog kantona. 

Kopirati
Drag cursor here to close