Ništa novo

VIDEO | Rizik od korupcije evidentan u postupcima javnih nabavki u BiH

U odnosu na prethodne godine, prisutni su određeni pomaci, ali i dalje je ključni problem neprocesuiranje predmeta visoke korupcije u bh. sudovima.
Vijesti / Politika | 08. 12. 2023. u 07:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Od 3.435 postupaka javnih nabavki ukupne vrijednosti više od 590 milijuna KM, koje je nadgledao portal "Pratimo tendere", u gotovo 80 posto postupaka prisutan je rizik od korupcije i drugih zloupotreba.

Ovo su podaci Monitoring izvještaja Centra za razvoj medija i analiza i portala "Pratimo tendere".

U odnosu na prethodne godine, prisutni su određeni pomaci, ali i dalje je ključni problem neprocesuiranje predmeta visoke korupcije u bh. sudovima.

Samo jedan ponuđač

U gotovo 70 posto postupaka javnih nabavki u Bosni i Hercegovini pojavljuje se samo jedan ponuđač, a rizik od korupcije i drugih zloupotreba evidentan je u svim vrstama postupaka javnih nabavki, među kojima su najrizičniji direktni sporazumi.

Na osnovu monitoringa portala "Pratimo tendere", u protekloj godini, po neregularnostima prednjače javne kompanije.

"To su javna poduzeća vezana za elektroenergetski sektor, velika komunalna poduzeća, ali imamo i ovaj što je najspecifičnije imamo nabavke državnih institucija, institucija na nivou BiH koji su nabavljali, što je opet specifično od luksuznih automobila do nekih prehrambenih prozivoda, kao što su morski plodovi i slično", ističe urednik portala "Pratimo tendere" Slobodan Golubović.

Za razliku od ranijih godina, kada je ipak bilo javnih poduzeća koja nisu imala nijedan rizičan postupak javnih nabavki, ove godine će zelene zastavice za takve kompanije ostati nedodijeljene.

U Centru za razvoj medija i analiza tvrde da bh. javna poduzeća i državne institucije ne prezaju ni zbog svakodnevnog ukazivanja javnosti na štetne postupke javnih nabavki.

Rizik provođenja procesa

"To što su javne nabavke postale transparentnije, što se više objavljuje što će biti predmet javnih nabavki i na koji način će on biti proveden, nije smanjilo rizičnost provođenja procesa i procedure javnih nabavki, to je ono što zapravo zabrinjava i da pojednostavimo, oni otvoreno kradu", navodi Eldin Karić, izvršni direktor Centra za razvoj medija i analize, prenosi BHRT.

Monitoring je pokazao kako su određeni pomaci napravljeni nakon usvajanja Zakona i izmjenama i dopunama Zakona o javnim nabavkama BiH, koji je stupio na snagu 10. prosinca prošle godine. Usvajanje izmjena dovelo je do blagog smanjenja ukupnog broja rizičnih nabavki u odnosu na prethodnu godinu. Ipak, propusta još ima.

"Definiranje uvjeta kvalifikacije, i tehničke specifikacije u tenderskoj dokumentaciji, imamo zloupotrebe u žalbenom postupku, i ono što je najalarmantnije jeste da je u većini ovih postupaka javnih nabavki samo je jedna ponuda, ne postoji konkurencija ili je ugušena", kaže Golubović.

U poslijednjem izvještaju Europske komisije o napretku BiH navedeno je kako su javne nabavke i dalje podložne nepravilnostima i osjetljive na korupciju.

Veliku zabrinutost Europske komisije izaziva selektivno i netransparentno vođenje sudskih postupaka u predmetima korupcije u javnim nabavkama. Međutim, za takve postupke treba mijenjati zakone u BiH, a za taj korak ne postoji politička volja.

Kopirati
Drag cursor here to close