TI BiH

Većina građana vidi korupciju u javnoj upravi: Do posla se dolazi "preko veze"

"Moramo priznati da smo još uvijek daleko od naših ciljeva koji bi trebali biti usmjereni na potrebe građana i usklađivanje sa europskim standardima".
Vijesti / Flash | 30. 11. 2023. u 15:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Čak 68,8% građana BiH nema povjerenje u rad zaposlenih u javnoj upravi a većina njih (82,9%) smatra da se novac iz proračuna ne troši na pravi način. Na manjak povjerenja utjecalo je i to što sve više građana vidi korupciju u javnoj upravi, gdje gotovo četiri petine ispitanika (78,6%) vjeruje da se do posla u ovom sektoru dolazi "preko veze". To su podaci iz istraživanja javnog mnijenja u cijeloj BiH koje je TI BiH predstavio u četvrtak na konferenciji  pod nazivom "Dvije decenije reforme javne uprave u Bosni i Hercegovini – (ne)naučene lekcije".

BiH i dalje u ranoj fazi

Nakon 20 godina rada na reformama, po ocjeni iz posljednjeg izvještaja Europske komisije, BiH je i dalje u ranoj ili početnoj fazi, a ključni razlog je nedostatak političke volje, što se pokazalo i podacima o efikasnosti provođenja mjera. Na konferenciji je predstavljen i zbornik radova stručnjaka iz oblasti reforme javne uprave, a istraživanja su otkrila da je BiH najlošija u regiji po ovom pitanju. Ispunjeno je svega 14% planiranih aktivnosti iz Akcijskog plana, a posebno je izostao napredak u pogledu upravljanja ljudskim resursima, transparentnosti i odgovornosti, te racionalizacije javne uprave. S druge strane, percepcija građana pokazuje da je izostalo i očekivano unapređenje javnih usluga.

"Moramo priznati da smo još uvijek daleko od naših ciljeva koji bi trebali biti usmjereni na potrebe građana i usklađivanje sa europskim standardima. Kvalitet javnih usluga je na apsurdno niskom nivou, proces digitalizacije je na samom početku, dok se visok nivo korupcije održava na povjerenje građana", izjavio je Srđan Blagovčanin, predsjedavajući Upravnog odbora TI BiH.

Reforma javne uprave

Ova reforma jedna je od ključnih za nastavak procesa europskih integracija što su danas poručili predstavnici EU i Švedske.

"Reforma javne uprave je ključna za svako moderno društvo, blisko je povezana sa vladavinom prava i predstavlja ključ za proces pridruživanja EU. Kada je ovaj proces počeo napravljeni su značajni koraci, ali je taj proces zastao posljednjih godina", navela je ambasadorica Kraljevine Švedske u BiH Helena Lagerlöf.

"Ovo je tema koja uveliko utiče na život građana. Ovo je jedan od 14 ključnih prioriteta koji su preostali i EU je do sada pomogla BiH sa preko 200 projekata u ovoj oblasti. Dosta toga je urađeno ali ostaje još puno posla kako bi BiH imala javnu upravu koja je profesionalna", kazao je zamjenik šefa Delegacije EU Adebayo Babajide.

Rigorozna Europska komisija

Koordinator za reformu javne uprave BiH Dragan Ćuzulan istaknuo je da su pred BiH važne političke odluke ukoliko se ovaj proces želi ubrzati.

Video: Obitelj Grabo - Krivo skretanje

"Vrlo je rigorozna Europska komisija kada je u pitanju reforma javne uprave, ali vidite da se još uvijek ovdje donose i antieuropski zakoni i nema usuglašenog i jasnog političkog opredjeljenja. Mi smo na tehničkom nivou uradili svoj dio posla, slijede političke odluke i to je ključno. Nemamo luksuza za čekanja kada su u pitanju zahtjevi EU", izjavio je Ćuzulan.

Konferencija koju su organizirali TI BiH i Ured koordinatora za reformu javne uprave uz podršku Švedske, bila je prilika za intenzivne rasprave i razmjenu iskustava o ključnim aspektima reforme javne uprave.

Kopirati
Drag cursor here to close