Naš politički sustav

VIDEO | Kompenzacijskim mandatima do fotelje bez puno muke

Dok građani vrlo malo znaju o kompenzacijskim mandatima, politički analitičari su suglasni da ih treba ukinuti, jer ne odražavaju volju naroda i služe za nagrađivanje stranačkih kadrova.
Vijesti / Politika | 11. 10. 2022. u 07:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Od 83 zastupnička mjesta u Narodnoj skupštini Republike Srpske, 63 su izravni, a 20 kompenzacijski mandati. Rezultati još nisu konačni, tako da su moguća manja odstupanja.

Dok građani vrlo malo znaju o kompenzacijskim mandatima, politički analitičari su suglasni da ih treba ukinuti, jer ne odražavaju volju naroda i služe za nagrađivanje stranačkih kadrova.

Među nositeljima kompenzacijskih lista su i neka poznata zastupnička imena, među kojima je Srđan Mazalica, Nenad Stevandić, Igor Crnadak, Spomenka Stevanović...

Politički analitičari su kategorični - treba ih ukinuti. Kažu su loši i za političke stranke i za volju birača. Politički lideri i stranke koji gube povjerenje građana, nadoknađuju gubitak podrske kroz ove mandate. Kroz te mandate se, ističu analitičari, podmiruju i računi u politici.

Drago Vuković, politički analitičar, kaže: ''Odaje se zahvalnost zaslužnim ljudima, čak se tu može govoriti o financijskim aspektima. Ako netko ozbiljno ulaže u stranku ima tazloga da mu se to vrati kroz kompenzacijski mandat, jer taj kandidat ne bi mogao proći na redovnim izborima''.

Prvobitno zamišljene kao korektivni faktor za pravedniju raspodjelu mandata, jer se u obzir uzimaju rasuti glasovi po izbornim jedinicama, kompenzacijske liste odavno su postale dodatno osiguranje pojedinim kandidatima da dobiju mandat, bez obzira na podršku birača. Tim prije što se pojedini kandidati pojavljuju kao nositelji i redovnih i kompenzacijskih lista.

Vojislav Savić, politolog, navodi: ''On bi bio demokratičniji i fer kada bi se one koristile više kako treba. Na ovaj način nemaju nikavu svrhu i bolje da budu sve izravni mandati, kada to ionako utvrđuju stranke unutar sebe po kriterijima koji su isti kao kreiranje običnih lista''.

U Koaliciji ''Pod lupom'' podsjećaju da su ranije neke političke partije tražile zatvorene liste, kako bi potpuno kontrolirale tko će uću u parlament. Iako ovaj zahtjev nije prošao, i sad kroz kompenzacijske mandate, kontroliraju skoro četvrtinu zastupničkih mjesta.

Srđan Ostojić, izborni analitičar u Koaliciji "Pod lupom", poručuje: ''Jeste na jedan način apsurdno kako se prave kompenzacijske liste. Prave se proizvoljno, prave ih političke stranke po svom nahodjenju i slaže kandidate kako oni misle. Zabilježen primjer 2018. godine kada je lider US Stevandić bio na kompenzacijskoj listi SNSD-a''.

Svakako najveće iznenađenje je DNS, koji nije osvojio nijedan izravni mandat u Narodnoj skupštini, ali će mu, po sadašnjoj računici, pripasti četiri kompenzacijska.

Kopirati
Drag cursor here to close