Pregovara se

VIDEO | Hercegovačko-neretvanska županija će zadnja dobiti vlast

Bez obzira na to što svi politički akteri iščekuju rasplet na razini Federacije Bosne i Hercegovine, razgovara se danima i o formiranju vlasti u Hercegovačko-neretvanskoj županiji.
Vijesti / Politika | 03. 02. 2023. u 07:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hercegovačko-neretvanska županija ovog puta bi lako mogla biti posljednja županija koji će dobiti novu izvršnu vlast. Ishod će sasvim sigurno ponovo zavisiti od kompozicije na federalnoj razini.

Bez obzira na to što svi politički akteri iščekuju rasplet na razini Federacije Bosne i Hercegovine, razgovara se danima i o formiranju vlasti u Hercegovačko-neretvanskoj županiji. Za potvrdu nove vlade potrebni su glasovi dvije trećine poslanika u Skupštini.

Svakodnevni pregovori

"Pregovori su svakodnevni i sastanci. Nikakvog konkretnog dogovora nema i sve su opcije još uvijek otvorene. HDZ je najbliži ideji vlasti s Osmorkom, međutim i SDA ima svoj legitimitet sa brojem zastupnika. Sve opcije su moguće i bilo bi neozbiljno prejudicirati'', kaže za BHRT novinarka Kristina Spajić-Perić.

Prioritet SDP-a je programska vlada. U opoziciju u predstojećem mandatu ne planiraju. Ne isključuju ni mogućnost koalicije sa SDA.

"Sad imamo slobodu kao Kantonalna organizacija da razgovaramo sa svima. Odluke će donijeti organi SDP-a. Od ovog trenutka ćemo krenuti u još jednu rundu pregovora sa svim partnerima koji su zastupljeni u ovom kantonu'', kaže Ismet Lulić, predsjednik KO SDP-a HNK

SDA se nada

Da će biti dio većine bez obzira na rasplet na višim nivoima vjeruju i u SDA. To se moglo zaključiti tijekom glasovanja za Proračun.

"Mislim da malo po malo dolazimo do zajedničkog programa gdje bismo mogli kazati da bismo mogli imati adekvatnu Vladu. Smatram da treba biti novi saziv koji će odgovoriti na određena pitanja, a učešće svih stranaka je otvoreno i dalje'', kaže Džafer Alić, potpredsjednik Kantonalnog odbora SDA HNK.

Jasno je, mandatara za sastav nove vlade i ovog puta će dati HDZ. Tko će to biti, zasad nije poznato.

Dragan Čović, predsjednik HNS-a, kaže: "Što se tiče HNS-a uvjeren sam da će to biti nove osobe. Osobe koje imaju novu viziju, novu energiju... Dama će predvoditi Vladu i izvršnu vlast u ovoj županiji. Koja dama, ne znam."

Aktualna Vlada HNŽ duže od četiri godine radi u tehničkom mandatu, a čine je kadrovi HDZ-a i SDA.

Kopirati
Drag cursor here to close