Pomalo

Rano je govoriti o sastavu Vlade HNŽ-a

Formiranje vlasti u HNŽ čeka Federalnu Vladu
Vijesti / Politika | 01. 02. 2023. u 12:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Trenutno je rano govoriti kakav će to biti budući sastav Vlade'', rekao je Džafer Alić (SDA), o formiranju vlasti u Hercegovačko-neretvanskoj županiji.

''Mi smo od samog ovog dijela završetka izbornog procesa, kada smo formirali skupštinska tijela, imali par pregovora sa akterima u Skupštini i mislim da malo po malo dolazimo do zajedničkog programa gdje bismo mogli kazati da bismo mogli imati adekvatnu Vladu. Trenutno je rano govoriti kakav će to biti budući sastav Vlade'', kaže Alić.

Smatra da mora to biti novi saziv koji će odgovoriti na određena pitanja, a sudjelovanje svih stranaka je, kaže, otvoreno i dalje.

''Ovaj dio dešavanja zadnjih dana, posebo u dijelo osmorke, pokazao je da je federalnoj vlasti potrebna široka koalicija koja može nositi izazove koji će se pred njih postaviti i smatram da je to nemoguće bez SDA'', rekao je.

SDP: Zainteresirani za vlast, ali ne pod svaku cijenu

Ismet Lulić (SDP BiH) je kaže, mislio da ćemo do sada imati novu Vladu koja će raditi u punom kapacitetu.

''Klasičnih pregovora u tom formatu nemamo, iako se vode neki razgovori, a stav SDP-a je takav da razgovaramo sada sa svima, nemamo više blokada da razgovaramo isključivo sa patnerima sa razine države i FBiH, nego smo kao kantonalni odbor dobili odobrenje da pregovaramo sa svima. Odluke će, dakako, donijeti organi stranke, glavni odbor stranke, tako da mi od ovog trenutka i nakon ove sjednice krećemo u novu rundu pregovora sa svim partnerima i sa svim strnkama zastupljenima u ovom kantonu. Na nama nije da diktiramo tempo formiranja ove vlade jer nismo izborni pobjednici, to je HDZ BiH, od kojega će ovisiti kojom će dinamikom to ići i kada ćemo imati novu Vladu'', kazao je Lulić.

SDP, dodaje, nema luksuz ostati u opoziciji, ali ćemo preuzeti odgovornost ukoliko to bude neka programska priča.

''Ali evo na tragu onoga do sada, vidimo da je i sa strane HDZ-a to otvoreno i oni žele da pričamo o programu i konkretnim mjerama. Zainteresirani smo za vlast, ali ne po svaku cijenu'', kazao je Lulić

Formiranje vlasti u HNŽ čeka Federalnu Vladu

Tomislav Martinović (HDZ) kazao je da je cijeli proces političkih razgovora usredotočen na federalnu razinu.

''Očekujemo da bi danas ili sutra trebali biti potvrđeni svi kandidati nominirani za mjesto predjednika i potpredjsednika Federacije. SIP je potvrdio nominaciju gospodina Lende i gospođe Bradare dok je gospodin Stojanović prikupio procese i SIP obrađuje njegovu prijavu. Zadaća Doma naroda je da to proslijedi Zastupničkom domu i da se obavi krug glasovanja. Ako se ta priča završi kako treba slijede razgovori oko imenovanja premijera i članova Vlade. Ima previranja kada je u pitanju ta priča, posebno u dijelu oko Osmorke ili Sedmorke, vidit ćemo što će se događati u budućnosti'', kazao je.

U HNŽ su, kaže, malo zastali zbog pitanja koja treba riješiti u Srendjoj Bosni.

''Onda ćemo vidjeti kako tu priču završiti u HNŽ. Naše opredjeljenje je da taj dio procesa, odnosno imenovanje mandatara i Vlade dovršimo u pristojnom vremenskom roku'', kazao je.

Kopirati
Drag cursor here to close