Kriminalizacija klevete

Veto Kluba Bošnjaka 'glatko' odbijen

Armin Hamzić, delegat Kluba bošnjačkog naroda u Vijeću naroda RS kazao je da je amandman koji je uložio taj klub glatko odbijen.
Vijesti / Politika | 01. 08. 2023. u 15:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Veto koji je Klub bošnjačkog naroda u Vijeću naroda RS podnio na Zakon o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika RS, a kojim se kriminalizira kleveta u Srpskoj je odbijen.

Naime, Vijeće naroda RS nije postiglo suglasnost na Odluku o pokretanju postupka zaštite vitalnog nacionalnog interesa na sporni zakon, a predmet sada upućen Zajedničkom povjerenstvu Narodne skupštine Republike Srpske i Vijeća naroda RS za usaglašavanje zakona, propisa i akata, koja će se o istom očitovati već sutra, na sjednici koja je zakazana za 11 sati.

Ako i tu ne bude suglasnosti, o uloženom vetu i zakonu konačnu odluku će donijeti Ustavni sud Republike Srpske.

Armin Hamzić, delegat Kluba bošnjačkog naroda u Vijeću naroda RS kazao je za "Nezavisne novine" da je amandman koji je uložio taj klub glatko odbijen.

"Pet delegata Bošnjaka je bilo za ovaj amandman, odnosno bilo je protiv ovog zakona u ovakvoj formi. U Klubu Srba troje je bilo suzdržano, a svi ostali su bili protiv naše apelacije. Nedostajao je samo jedan delegat u Klubu Bošnjaka, ostali delegati su bili prisutni", rekao je on te dodao da ne očekuje da će se po ovom pitanju nešto promijeniti ni nakon sutrašnje sjednice zajedničkog povjerenstva.

"Sudeći po ovom danas, ne očekujem da će biti ikakvog dogovora i do zajedničke riječi. Ustavni sud će odlučivati o zakonu", naveo je Hamzić.

Kopirati
Drag cursor here to close