Genoveva Ruiz-Calavera

Veliki upitnik nad pravosuđem

Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće (VSTV) implementiralo je preporuke Europske komisije, dodajući da je usvojen novi pravilnik o procedurama imenovanja i disciplinskih postupaka, što treba biti implementirano.
Vijesti / Politika | 02. 07. 2018. u 15:27 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Iako je u Bosni i Hercegovini napravljen određeni napredak kada je u pitanju reforma pravosuđa u okviru Strukturiranog dijaloga o pravosuđu još je mnogo pitanja koje treba riješiti, a jedan od njih je usvajanje Zakona o sudovima BiH te Zakona o Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću (VSTV)'', istaknula je danas u Sarajevu direktorica za zapadni Balkan pri Generalnoj direkciji Europske komisije za susjedstvo i pregovore o proširenju Genoveva Ruiz-Calavera nakon susreta s predstavnicima vlasti u BiH.

Uz podsjećanje da je oblast vladavine prava jedna od najvažnijih kada je u pitanju put neke zemlje ka članstvu u Europskoj uniji, pohvalila je uklanjanje BiH sa sive liste zemalja koje ne ispunjavaju standarde u borbi protiv pranja novca i financiranje terorizma.

Također, Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće (VSTV) implementiralo je preporuke Europske komisije, dodajući da je usvojen novi pravilnik o procedurama imenovanja i disciplinskih postupaka, što treba biti implementirano. Smatra važnim i da se radi na usvajanju Zakona o VSTV-u, za što postoji inicijativa.

Video: Ruiz-Calavera: U oblasti pravosuđa ima napretka, ali i puno neriješenih problema

Međutim, izrazila je zabrinutost zbog izgubljenog vremena kada je u pitanju usvajanje Zakona o sudovima, ali i zbog činjenice da nisu usvojene izmjene Zakona o krivičnom postupku koje bi trebale osigurati bolju borbu protiv organiziranog kriminala i korupcije.

Usvajanje ovih izmjena nazvala je izuzetno važnim ne samo za sigurnost građana BiH, nego i za građane EU, podsjećajući da postoji prijedlog koji je u skladu s međunarodnim preporukama.

Na Summitu u Londonu 9. i 10. srpnja, dodala je, bit će govora o globalnim prijetnjama sigurnosti te je izrazila nadu da će predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić u London doći s usvojenim Zakonom o krivičnom postupku koji ispunjava međunarodne standarde.

''Bila bi šteta da BiH bude diskreditirana na takav način i u Londonu pokaže da ova zemlja nema kapacitete da ispunjava najveće standarde u borbi protiv svih oblika krivičnih djela'', istaknula je.

Osvrnula se i na to što su BiH dostavljena dodatna pitanja u okviru Upitnika Europske komisije, kazavši da to pokazuje ozbiljnost EU kada je ova aktivnost u pitanju.

Pozvala je i na hitno usklađivanje kontakt točke za EUROPOL, jer je izgubljeno vrijeme u rasprave koje nisu dovele do imenovanja, stava je Ruiz-Calavera.

Kopirati
Drag cursor here to close