Dodatni vojnici EUFOR-a

Velika Britanija ne šalje vojnike u BiH radi "sprječavanja uplitanja Rusije u opće izbore''

Dodatni vojnici EUFOR-a nisu usmjereni protiv Rusije
Vijesti / Politika | 08. 06. 2018. u 17:46 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Velika Britanija ne šalje dodatnih 40 vojnika i časnika u misije EU i NATO-a u BiH radi "sprječavanja uplitanja Rusije u opće izbore u listopadu", nego je odgovorila na zahtjev operativnog zapovjednika EUFOR-a Jamesa Everarda za upućivanje tih vojnika da bi se unaprijedili kapaciteti EU snaga, rečeno je Srni u britanskom veleposlanstvu.

Iz ovog veleposlanstva naveli su da nije točna informacija medija da će Velika Britanija poslati te pripadnike vojske da bi "spriječili rusko miješanje u izbore".

"Ova misija nije usmjerena protiv Rusije ili bilo koje druge zemlje", rečeno je u Veleposlanstvu Velike Britanije.

Iz Veleposlanstva ističu da je Ujedinjeno Kraljevstvo odgovorilo na zahtjev Everarda za upućivanje dodatnih 40 vojnika da bi se unaprijedili kapaciteti EUFOR-a za pregled situacije i pružila podrška zapovjedniku generalu Martinu Dorferu u njegovoj misiji osiguranja sigurnog okruženja u BiH.

U okviru EUFOR misije "Altea" u BiH je raspoređeno 600 vojnika od čega je samo četvero iz Velike Britanije.

Britanski Times piše da će Velika Britanija poslati 40 pripadnika vojske koji će se pridružiti Misiji EU i NATO-a u BiH kako bi "spriječili rusko miješanje u listopadske izbore".

Britanski ministar obrane Gavin Williamson o ovome će obavijestiti 28 ministara obrane zemalja članica NATO-a na sastanku u Bruxellesu, te istaknuti kako će taj potez potvrditi važnu ulogu Velike Britanije za europsku sigurnost.

"Ovaj razmještaj snaga pokazuje našu predanost da izbori u BiH budu slobodni i pošteni, te da se održe bez prekida i malicioznih vanjskih utjecaja", rekao je ministar obrane tijekom dvodnevnog sastanka u sjedištu NATO-a.

Britanske trupe će doprinijeti "specijalističkom nadzoru obavještajne radne grupe" koju čine saveznici EU i NATO-a, koji će promatrati predizbornu kampanju.
Zadržat će se šest mjeseci na Balkanu kao dio EUFOR misije pod nazivom Operacija "Altea", kojom zapovjeda NATO.


Kopirati
Drag cursor here to close