Blam

Veleposlanstvo Ukrajine uputilo notu: Od kud Dodiku ikona?

"Vidim da postoje razmišljanja da se uključi SIPA i Tužiteljstvo BiH bi kako bi se ovaj slučaj okončao", navela je Turković.
Vijesti / Politika | 17. 12. 2020. u 10:17 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Veleposlanstvo Ukrajine u Bosni i Hercegovini uputilo je Ministarstvu vanjskih poslova BiH notu u kojoj mole za pružanje detaljne informacije o porijeklu premeta iz ukrajinske kulturne baštine, a kojeg je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik poklonio ministru vanjskih poslova Rusije Sergeju Lavrovu.

Potvrdila je ovo i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković, koja je za N1 rekla kako su oni dobili diplomatsku notu od Veleposlanstva Ukrajine u kojoj traže izjašnjenje o tome kako je ikona stara 300 godina našla u posjedu bh. dužnosnika, odnosno predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

Ministrica Turković je navedenu diplomatsku notu proslijedila Predsjedništvu BiH na izjašnjenje i, kako je navela, oni trebaju utvrditi činjenično stanje.

"Vidim da postoje razmišljanja da se uključi SIPA i Tužiteljstvo BiH bi kako bi se ovaj slučaj okončao", navela je Turković.

Radi se, navodi N1, o pozlaćenoj ikoni staroj 300 godina, čije je porijeklo iz Luganska iz Ukrajine, na kojoj je utisnut i pečat, koji dokazuje originalnost, a čiju je fotografiju sa dodjele objavila Srpska novinska agencija Srna.

Ikona je Lavrovu uručena tijekom sastanka u sjedištu Vlade Republike Srpske u Istočnom Sarajevu kojem su prisustvovali i čelnici Vlade RS, te predsjednica RS-a Željka Cvijanović.

Kopirati
Drag cursor here to close