Beograd

Lavrov: Političari koji su donijeli tu odluku nisu samostalni, očigledno rade po nečijem naređenju

Ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov govorio je u Beogradu o incidentu koji se dogodio tijekom njegove posjete Bosni i Hercegovini
Vijesti / Politika | 15. 12. 2020. u 20:09 Anadolija Agencija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je večeras u Beogradu da incident koji se dogodio tijekom njegove posjete Bosni i Hercegovini nije suštinski za razvoj odnosa s narodima BiH, te da političari koji su donijeli tu odluku nisu samostalni.

Lavrov je prije posjete Srbiji bio u BiH gdje ga je u Sarajevu dočekao samo predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, dok su članovi Predsjedništva Šefik Džaferović i Željko Komšić odbili susret, jer tijekom jučerašnjeg sastanka s Dodikom u Istočnom Sarajevu, između ostalog, nije bilo zastave BiH, već samo bh. entiteta Republike Srpske i zastava Ruske Federacije, što su oni ocijenili kao nepoštovanje.

"Incident nije suštinski za razvoj odnosa s narodima BiH, a političari koji su donijeli tu odluku nisu samostalni, očigledno rade po nečijem naređenju i vjerojatno ne izražavaju interese svojih birača, već vanjskih snaga koje nisu zainteresirane da zemlje Zapadnog Balkana realiziraju svoje pravo da razviju dobre odnose sa svim vanjskim partnerima", kazao je Lavrov na konferenciji za medije s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

On je rekao kako se sjeća izjave nekadašnje visoke predstavnice Federice Mogherini koja je rekla da je BiH interes EU, a ne drugih zemalja.

"To je filozofija koja je duboko ukorijenjena tamo, ali suprotstavljati se tome je neophodno", kazao je ruski ministar.

Lavrov je povodom godišnjice Dejtonskog sporazuma kazao i da "ovih dana Rusija ima jedinstven stav da su posvećeni svim osnovnim principima tog sporazuma, pre svega u jednakosti sva tri naroda i oba entiteta".

Vučić je također komentirao posjetu Lavrova BiH, uz ocjenu da je za njega "bez obzira na sve uvijek uvredljivo da se ne dočeka gost na najbolji mogući način".

"Za nas je bez obzira uvijek uvredljivo da ne dočekamo gosta na najbolji mogući način, ali svako bira svoj put. Argumentacija koju sam čuo da je Lavrov govorio o vojnoj neutralnosti, pa čekajte vi samo stalno govorite o tome da je BiH na euroatlantskom putu", kazao je.

On je upitao i što narod ima od toga.

"Lijepo je da pokažete gordost na jedan dan, a sutradan što je narod dobio od toga. Ja bih se drugačije ponašao, ali oni su pametniji i bolji političari od mene. Svako nek radi kako hoće", dodao je Vučić.

Kako je ocijenio, svaki razgovor je bolji od bježanja, jer smatra da je svaki razgovor ljekovit.

"Što se nas tiče, mi ćemo da gradimo veoma dobre i iskreno prijateljske odnose s BiH i ja to kažem i u Washingtonu i u Briselu koliko god bilo teško", dodao je.

Kopirati
Drag cursor here to close