Energetika

EU će financirati izgradnju plinovoda za vodik od Španjolske do Francuske

Projekt (H2Med) će se sastojat od dva glavna dijela. Prvi će koridor povezivati ​​Celorica da Beira, koja se nalazi u istočnom dijelu Portugala, sa španjolskim gradom Samara na sjeverozapadu zemlje (CerZa).
Gospodarstvo / Flash | 19. 06. 2023. u 14:09 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Projekt plinovoda za vodik H2Med, između španjolske Barcelone i francuskog Marseillea, u kojem sudjeluju Španjolska, Francuska, Portugal i Njemačka, dobio je prvu pozitivnu tehničku ocjenu Europske komisije kako bi se kvalificirao za financiranje od strane EU, piše Europa Press.

U siječnju ove godine francuski predsjednik Emmanuel Macron najavio je kako će se spomenuti plinovod produžiti do Njemačke, dodavši kako bi izgradnja plinovoda trebala biti završena do 2030. godine.

"Od zajedničkog europskog interesa"

Kako napominje Europa Press, slijedi daljnja politička analiza nakon koje će u studenom u Bruxellesu biti objavljena konačna lista na kojoj će biti navedeni projekti koji će biti klasificirani kao "od zajedničkog europskog interesa".

Krajem 2022. Francuska, Španjolska i Portugal dogovorili su stvaranje zelenog koridora koji će zamijeniti plinovod MidCat. Trebao bi omogućiti transport plina i vodika od Barcelone do Marseillea, čime bi se zemljama Pirenejskog poluotoka otvorio pristup energetskom tržištu EU, prenosi Geopolitika.news

Dva glavna dijela

Projekt (H2Med) će se sastojat od dva glavna dijela. Prvi će koridor povezivati Celorica da Beira, koja se nalazi u istočnom dijelu Portugala, sa španjolskim gradom Samara na sjeverozapadu zemlje (CerZa). Drugi koridor povezivat će Barcelonu s francuskim Marseilleom (BarMar).

Kopirati
Drag cursor here to close