OSCE

Čemu se OSCE može nadati od izbora u Mostaru i Stocu

Veleposlanica Kathleen Kavalec, šefica Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini (BiH), završila je danas dvodnevnu posjetu Mostaru i Stocu.
Vijesti / Politika | 24. 09. 2020. u 17:07 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Veleposlanica Kathleen Kavalec, šefica Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini (BiH), završila je danas dvodnevnu posjetu Mostaru i Stocu. Tijekom posjete, razgovarala je o pripremama za lokalne izbore koji će održati ove jeseni, kao i o kontinuiranoj podršci Misije u oblasti međureligijskog dijaloga u BiH.

“Drago mi je što je u toku međustranački dijalog u vezi s organizacijom izbora u Mostaru, te da će građani i građanke Mostara konačno imati priliku da ostvare svoje demokratsko pravo”, rekla je veleposlanica Kavalec, naglasivši potrebu za kontinuiranim konstruktivnim dijalogom tijekom kampanje i nakon izbora, uključujući napore usmjerene ka sprečavanju izbornih prevara.

Tijekom posjete veleposlanice Kavalec sastala se predstavnicima političkih stranaka, Edinom Mušićem, predsjedavajućim Odbora SDA u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, Salemom Marićem, predsjednikom Gradskog odbora SDA, predstavnicima izborne komisije Mostara, Centra za civilnu inicijativu i koalicije Pod lupom, kao i s Marinom Bagom i Huseinom Oručevićem, nezavisnim kandidatima i NVO aktivistima, Josipom Merdžom, generalnim tajnikom Hrvatskog narodnog sabora (HNS), Slavenom Ragužem, predsjednikom Hrvatske republikanske stranke, Armanom Zalihićem, predsjednikom Odbora SDA Mostar, Stjepanom Boškovićem, gradonačelnikom Stoca, (HDZ BiH) i Zoranom Turkovićem, nezavisnim kandidatom za gradonačelnika Stoca.

Razgovori su se fokusirali na inicijativu Misije o lokalnim izbornim obavezama, koje obuhvataju nekoliko ključnih stavki i koje imaju za cilj uveliko doprinijeti mirnom i fer izbornom procesu u lokalnim zajednicama.

Veleposlanica Kavalec iskoristila je ovu priliku da se sastane i s vjerskim dužnosnicima, Petrom Palićem, mostarsko-duvanjskim biskupom i apostolskim upraviteljem trebinjsko-mrkanskim, Salemom ef. Dedovićem, mostarskim muftijom i predsjednikom medžlisa Islamske zajednice u Stocu, Orhanom Tikvešom, kako bi razgovarali o međureligijskim odnosima na lokalnom nivou. Kavalec je ponovila kontinuiranu podršku Misije konstruktivnom dijalogu i zajedničkim inicijativama koje imaju za cilj promociju tolerancije i suradnje.

“Svjesna sam činjenice da je 2020. godina osjetljiva godina s obzirom na predstojeće lokalne izbore, kako u Mostaru gdje su bili onemogućeni, tako i u Stocu gdje je bilo problema na prethodnim lokalnim izborima, no pozivam sve lidere zajednica, u koje spadaju i vjerski lideri, da promoviraju konstruktivan dijalog i usmjere napore u kreiranje politike koja rješava  stvarne svakodnevne probleme građana i jačaju zajednice u kojima žive” izjavila je veleposlanica Kavalec.

Veleposlanica Kavalec se tijekom posjete također sastala s Gorčinom Dizdarom, direktorom Fondacije Mak Dizdar i voditeljem projekta “Stolac: Raskršće civilizacija”.

Kopirati
Drag cursor here to close