Jedinstvena BiH

Varhelyi: Novčana pomoć iz EU ide za BiH kao zemlju, a ne entitetima

Povjerenik Várhelyi odgovorio je da Komisija upućuje sredstva iz instrumenta IPA III Bosni i Hercegovini kao jedinstvenoj, ujedinjenoj i suverenoj zemlji kao pomoć u reformama na temelju državnih strategija.
Vijesti / Politika | 31. 03. 2022. u 17:36 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europska komisija sredstva pretpristupne pomoći Bosni i Hercegovini upućuje kao jedinstvenoj zemlji i o njima ne raspravlja izravno s entitetima u BiH, odgovorio je povjerenik Komisije za proširenje Oliver Varhelyi hrvatskoj eurozastupnici Željani Zovko na pitanje kako se raspodjeljuje pomoć EU-a u BiH.

"Kao izvjestiteljica Europskog parlamenta za IPA III, pitala sam Europsku komisiju kako se sredstva iz ovog vanjskog financijskog instrumenta usmjeravaju u Bosni i Hercegovini. Svjesna nedovoljne i neravnomjerne raspodjele IPA sredstava unutar BiH, zatražila sam i od Komisije da pojasni financijsku potporu po administrativnim jedinicama u zemlji. Dobila sam odgovor na svoje prvo pitanje, a čekam da Komisija odgovori i na drugo", pojasnila je Zovko u izjavi za Hinu.

Zovko, potpredsjednica Odbora za vanjske poslove (AFET) Europskog parlamenta i izvjestiteljica za instrument IPA III, postavila je zastupničko pitanje Komisiji podupiru li se Instrumentom pretpristupne pomoći (IPA) III projekti koje predlažu tijela federalnih entiteta u Bosni i Hercegovini ili Komisija projekte iz te zemlje razmatra sve zajedno, prenosi Hina.

Također je postavila pitanje koliki je postotak sredstava pretpristupne pomoći EU-a dodijeljen projektima u kantonima središnje Bosne i Zapadne Hercegovine, te koji su najveći financirani projekti u tim kantonima i u kojim iznosima.

Povjerenik Várhelyi odgovorio je da Komisija upućuje sredstva iz instrumenta IPA III Bosni i Hercegovini kao jedinstvenoj, ujedinjenoj i suverenoj zemlji kao pomoć u reformama na temelju državnih strategija.

Tamo gdje se nadležnosti dijele između različitih razina vlasti u zemlji, strategije i projekti provode u suradnji svih nadležnih tijela, uključujući i na razini entiteta i kantona, odgovoreno je iz Komisije.

Komisija je istaknula i da pretpristupnom podrškom u Bosni i Hercegovini upravlja Izaslanstvo EU-a u BiH te da Komisija ne raspravlja o projektima niti ih financira izravno ili odvojeno s tijelima entiteta i kantonalnim tijelima.

Kopirati
Drag cursor here to close