Tradicija duga 1000 godina

VIDEO | Kralj Charles službeno okrunjen

Kruna svetog Edvarda, zlatni, sveti simbol monarhove vlasti koji se koristi samo jednom tijekom vladavine postavljena je na Charlesovu glavu u 13 sati uz uzvike "Bože, čuvaj kralja".
Vijesti / Politika | 06. 05. 2023. u 13:15 Bljesak.info
The Coronation of TM The King and Queen Camilla

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Charles III. i njegova supruga Camilla okrunjeni su u londonskoj Westminsterskoj opatiji na svečanoj vjerskoj ceremoniji, u skladu s tradicijom dugom 1000 godina.

Charlesova krunidba trajala je kraća od one njegove majke prije sedam desetljeća.

Tadašnja ceremonija, inače prvi takav događaj koji se prenosio uživo, trajala je više od tri sata, a ova je trajala sat kraća.

Prisustvovali su i predstavnici drugih vjera kako bi se predočila raznolikost suvremene Britanije.

Oko 2300 uzvanika dobilo je pozivnice za ceremoniju u Westminsterskoj opatiji, među njima su članovi kraljevske obitelji i predstavnici iz 203 zemlje, od kojih je oko 100 predsjednika država.

Povorku će promatrati tisuće ljudi koji su se od ranih jutarnjih sati počeli okupljati duž rute, a krunidbu osigurava 11.000 policajaca.

Kruna svetog Edvarda, zlatni, sveti simbol monarhove vlasti koji se koristi samo jednom tijekom vladavine postavljena je na Charlesovu glavu u 13 sati uz uzvike "Bože, čuvaj kralja".

Fanfare će se oglasiti londonskom Westminsterskom opatijom, a svečani plotuni odjeknut će kopnom i morem kako bi obilježili prvu krunidbu britanskog monarha od 1953. i tek petu od 1838.

Zvona će zvoniti u znak slavlja na crkvama diljem zemlje, prije nego što počne parada tisuća vojnika i konjanika ulicama glavnog grada.

Kralj Charles i njegova supruga Camilla, koja će biti okrunjena za kraljicu, vratit će se u Buckinghamsku palaču u rijetko korištenoj zlatnoj kočiji koju vuku konji.

Krunidba, tek druga koja se prenosi na televiziji i prva je u boji te prva prenošena internetom, vjerska je potvrda Charlesova uzdizanja na prijestolje.

Charles (74) je kralj od smrti svoje majke kraljice Elizabete II u rujnu prošle godine, nakon sedam desetljeća prijestolonasljedničkog staža.

 

Kopirati
Drag cursor here to close