Sputnjik V.

Uz pomoć Abasova protivnika Gaza dobila 20.000 doza cjepiva od UAE

U Gazi, osiromašenoj enklavi s oko dva milijuna stanovnika dosad je evidentirano 54.000 slučajeva zaraze koronavirusom i 543 smrtna slučaja.
Vijesti / Politika | 21. 02. 2021. u 17:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Gaza je u nedjelju od Ujedinjenih Arapskih Emirata dobila 20.000 doza ruskog cjepiva Sputnjik V., a taj je potez omogućio suparnik palestinskoga predsjednika Mahmuda Abasa, Mohamad Dahlan, čije je stalno boravište u ovoj zaljevskoj državi.

Zdravstveni radnici iz Gaze rekli su da će cijepljenje stanovništva početi u ponedjeljak. Dodali su da će prioritet imati medicinski radnici i osobe s kroničnim bolestima. Brojne su pacijente liječnici unaprijed kontaktirali kako bi se od njih dobila povratna informacija o tomu žele li se cijepiti.

Dahlanov potez, kojega je Abas prije deset godina potjerao iz svoje stranke Fatah te ga primorao na progonstvo, analitičari tumače kao pokušaj prikupljanja bodova uoči planiranih palestinskih izbora kasnije tijekom godine.

"Ova pošiljka velikodušna je ponuda bratskih Ujedinjenih Arapskih Emirata", napisao je na Facebooku Dahlan, kojega su dugo smatrali potencijalnim Abasovim nasljednikom. "Obećavamo našim ljudima da ćemo uložiti sve napore kako bismo osigurali i više doza cjepiva", dodao je.

U Gazu je u srijedu stiglo prvih 2000 doza Sputnjika V, koji je poslala Abasova vlada nakon što je Izrael odobrio transfer cjepiva preko svoje granice s područjem koje je pod kontrolom Hamasa, suparnika palestinskog čelnika, prenosi Hina.

U Gazi, osiromašenoj enklavi s oko dva milijuna stanovnika dosad je evidentirano 54.000 slučajeva zaraze koronavirusom i 543 smrtna slučaja.

U kolovozu su Emirati razgnjevili Palestince nakon što su sklopili diplomatski sporazum s Izraelom i Abas je taj potez nazvao "izdajničkim". Neki su tada kritizirali Dahlana jer sporazum nije osudio, a ostali su kazali da je možda upravo on u tome odigrao određenu ulogu.

Dahlan to nikada nije izravno zanijekao, no njegova je stranka kritizirala arapske zemlje koje uspostavljaju odnose s Izraelom prije nego što se razriješi izraelski sukob s Palestincima.

Dahlan je rekao da su mu snažne veze s Ujedinjenim Arapskim Emiratima pomogle da prikupi stotine milijuna dolara pomoći za Palestince.

Palestinci u Gazi i na izraelskoj okupiranoj Zapadnoj obali na ovaj su potez reagirali na različite načine.

"Kako možete zahvaljivati Emiratima? Pa oni su odustali od naše stvari i normalizirali odnose s Izraelcima", stoji u jednom postu, a u drugome se kaže: "Svi pozdravljaju istinskog vođu, Mohamada Dahlana, koji se brine za svoj narod, podupire ga u svim segmentima života i zalaže se za njega u svim okolnostima."

Nekoć žestoki neprijatelj Hamasa, Dahlan je posljednjih godina poboljšao veze s čelnicima Hamasa i dopusto svojim suradnicima da na tom teritoriju djeluju slobodnije.

Kopirati
Drag cursor here to close