HDZ BiH

Uvjeta za izbore nema: Za EU je davno trebalo riješiti Izborni zakon

Na današnjem zasjedanju vrha HDZ-a BiH razgovaralo se o aktualnoj političkoj i sigurnosnoj situaciji u Bosni i Hercegovini i Europi.
Vijesti / Politika | 14. 03. 2022. u 15:06 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Za naš europski put trebalo je već odavno riješiti pitanje Izbornog zakona'', izjavio je čelnik HDZ-a BiH Dragan Čović nakon što je u Domu HDZ-a BiH u Mostaru održana 29. sjednica Predsjedništva HDZ-a BiH.

Kako je naveo HDZ BiH, na današnjem zasjedanju razgovaralo se o aktualnoj političkoj i sigurnosnoj situaciji u Bosni i Hercegovini i Europi.

Foto: Bljesak.info / 29. sjednica Predsjedništva HDZ-a BiH

''Posljednjih deset dana bilo je mnoštvo razgovora, a oni slijede i u Bruxellesu, da konačno dobijemo mogućnost biranja legitimnih predstavnika i Opće izbore organiziramo u potpunom demokratskom ozračju. Imao sam razgovore i s gospodinom Palmerom i gospođom Eichorst, kao i gospodinom Sattlerom videoputem na ove važne teme. Dolazak gospodina Borrella u Sarajevo trebao bi okupiti predstavnike sva tri naroda gdje bismo donijeli jasne zaključke i otklonili političke nesporazume koji ne smiju dalje otežavati odnose i funkcioniranje Bosne i Hercegovine, osobito zbog svih izazova koje danas imamo u Europi'', rekao je Čović.

Kako je navedeno, Predsjedništvo HDZ-a BiH ''osuđuje rusku invaziju i agresivno djelovanje prema Ukrajini i ukrajinskom narodu''.

''Konačno okončavanje sukoba i uništavanje, osobito stradanje nedužnog civilnog stanovništva mora biti u fokusu političkih napora'', naveo je HDZ BiH u priopćenju za javnost nakon sjednice.

Dodali su i kako ''porast inflacije i sve veći životni troškovi koji pogađaju stanovništvo zahtijevaju konkretne mjere svih razina vlasti''.

''Struka i politika moraju djelovati jedinstveno s prijedlozima o preciznim potezima koji će ublažiti novonastale poraste cijena u raznim segmentima života i potrebama svih stanovnika'', objavio je HDZ BiH.

Kada je u pitanju sastanak bh. političara s članovima Odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta u Bruxellesu, predsjednik HDZ-a BiH kazao je kako će na tom sastanku biti iznesen "jasan stav kakav je odnos BiH prema Europskoj uniji i europskim integracijama".

''Nastojat ću poslati jasnu poruku o našoj budućnosti, europskoj budućnosti. Nažalost, mi često kažemo da želimo taj put, a kada nam se kaže da trebamo taj put da realiziramo, da usvojimo tri ili četiri zakona, onda to baš i nismo htjeli uraditi. Za naš europski put trebali smo riješiti pitanje Izbornog zakona ima već dvije godine, da ne nabrajam 14 uvjeta koji su ispred nas postavljeni'', kazao je Čović.

Na sjednici Predsjedništva razgovaralo se i o svim novostima oko pregovaračkog procesa i izmjenama Izbornog zakona BiH. Stav HDZ-a BiH je jasan i koncizan – legitimno predstavljanje tri konstitutivna naroda na načelima sadržanim u političkom sporazumu o izmjenama i dopunama Izbornog zakona potpisanog u Mostaru je temeljni okvir za konačan dogovor.

''U ovome trenutku formalno pravni uvjeti za održavanje Općih izbora ne postoje. Zaključci usvojeni na izvanrednom zasjedanju Hrvatskog narodnog sabora održanog 19. veljače predstavljaju jedinstvenu poruku legitimnih političkih predstavnika hrvatskog naroda. Stabilnost i funkcionalnost Bosne i Hercegovine počiva na jednakopravnom političkom subjektivitetu triju konstitutivnih naroda i njihovom legitimnom predstavljanju'', navedeno je.

Kopirati
Drag cursor here to close