Blagajna

Usvojeno privremeno financiranje

Ministar financija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda izjavio je novinarima da je Vijeće ministara usvojilo Odluku o privremenom financiranju.
Vijesti / Politika | 23. 07. 2019. u 13:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vijeće ministara usvojilo je Odluku o privremenom financiranju institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za razdoblje od srpnja do rujna 2019. godine, potvrdio je Vjekoslav Bevanda, ministar financija i trezora BiH.

Bevanda je pozvao Predsjedništvo BiH da usvoji odluku o proračunu za ovu godinu i da na taj način osigura redovno financiranje institucija BiH i servisiranje međunarodnih obveza.

Ograničenja

Rekao je kako je Odluku o privremenom financiranju Ministarstvo financija završilo i dostavilo Glavnom tajništvu 6. lipnja, a da je primljena 16. lipnja u Glavnom tajništvu.

Bevanda je kazao da je odluka usvojena jednoglasno i da su do sada institucije funkcionirale neometano i bez posljedica, iako su mnogi, kako je dodao, najavljivali kolaps.

''Pozivam Predsjedništvo BiH da usvoji Prijedlog proračuna za 2019. godinu i da s privremenog pređemo na redovno financiranje'', kazao je Bevanda, podsjećajući da je u siječnju ove godine jednoglasno usvojen proračun i upućen u Predsjedništvo BiH.

Bevanda je naglasio da privremeno financiranje ima određena ograničenja, te da zbog toga govori o proračunu. Dodao je da se to jednostavno odražava na provedbu projekata koji su važni i za lokalne zajednice i za državu i zato treba usvojiti proračun.

On je kazao da je bio ''konstantan spin i zamjena teza'', te da njega to nije omatalo.

Nije bio samo na tri sjednice

''Nikada nisam sjednicu bojkotirao. One su odgađane zato jer smo imali u Kolegiju različita mišljenja po pojedinim točkama. Ja sam ministar koji je od 174 sjednice bio prisutna na 171. Na tri sjednice ukupno od početka nisam bio prisutan'', istaknuo je ministar financija i trezora.

Dodao je da se nikada nije bavio blokadom, te da on blokira ''one koji ne postupaju po zakonu i ometaju procese''.

''Toliku količinu paušalnih ocjena, predrasuda, pa u određenom dijelu osjetio sam čak i mržnje, ne mogu da shvatim gdje živim, s kim radim, a i pojedini mediji šta prenose'', kazao je Bevanda, dodajući da nikada nije ništa loše rekao, iznio ni jednu paušalnu ocjenu, te da je svoj posao radio profesionalno, na vrijeme.

Upitan do kada će biti ministar u Vijeću ministara BiH, odgovorio je da će ''ostati ovdje dok se ne izabere novo Vijeće ministara BiH''.   

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva financija i trezora, donijelo je Odluku o privremenom financiranju institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza Bosne i Hercegovine za razdoblje srpnja – rujna 2019. godine u iznosu 237.500.000 KM, što predstavlja 1/4 sredstava odobrenih za financiranje institucija BiH u 2018. godini, priopćeno je iz VM BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close