Čeka se još jedna sjednica

Usvojene izmjene Zakona o kaznenom postupku

Izaslanici iz Kluba hrvatskog naroda iz HDZ-a Ljilja Zovko, Bariša Čolak, Zdenka Džambas i Mario Karamatić (HSS) povukli su svoj prijedlog zakona, jer se dogodila situacija u kojoj su tri izmjene istog zakona bile pred izaslanicima.
Vijesti / Politika | 11. 09. 2018. u 13:27 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izaslanici Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) usvojili su danas na sjednici jednoglasno izmjene Zakona o kaznenom postupku BiH čiji je predlagač izaslanik Kluba Bošnjaka Halid Genjac (SDA). 

Članovi Ustavnopravnog povjerenstva Doma naroda ranije su s nekoliko usvojenih amandmana podržali te izmjene, a istovremeno su utvrdili i usuglašenost sa Ustavom i pravnim susatvom BiH izmjene tog zakona koje je ranije usvojio Predstavnički dom PSBiH. 

Izaslanici iz Kluba hrvatskog naroda iz HDZ-a Ljilja Zovko, Bariša Čolak, Zdenka Džambas i Mario Karamatić (HSS) povukli su svoj prijedlog zakona, jer se dogodila situacija u kojoj su tri izmjene istog zakona bile pred izaslanicima.

Genjac je pojasnio da bi ukoliko se prihvati njegov prijedlog trebalo održati još jednu sjednicu Zastupničkog doma doma kako bi se usvojio Zakon u istom tekstu i u tom slučaju ne bi trebalo ni razmatrati na Domu naroda izmjene Zakona koje je ranije podržao Zastupnički dom. 

''Međutim, ukoliko bi se bez amandmana usvojile izmjene Zakona podržane od Zastupničkog doma onda bi bilo potrebno formirati Povjerenstvo za usuglašavanje teksta Zakona za oba doma i organizirati još dvije sjednice'', dodao je Genjac. 

Zakon je potrebno mijenjati kako bi se ispoštovala odluka Ustavnog suda koji je neustavnim proglasio određene odredbe Zakona, ali i standardi Europske komisije te da se sačuva integritet pravosudnog sustava u borbi protiv organiziranog kriminala i korupcije, posebno protiv međunarodnog kriminala. 

Usvojen je i zaključak Doma naroda kojim se traži od Zastupničkog doma PSBiH da te izmjene Zakona razmatra po hitnom postupku. 

Nakon usvajanja tog zakona, Dom nije usvojio Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o kaznenom postupku Bosne i Hercegovine koji je predložio Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH.

Održana sjednica Ustavnopravnog povjerenstva Doma naroda PSBiH

Ustavnopravno povjerenstvo Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine odlučilo je, na 53. sjednici, poništiti izjašnjavanje sa 52. sjednice Komisije o amandmanima na Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o kaznenom postupku BiH predlagača izaslanika Halida Genjca zbog tehničke i sadržajne neusuglašenosti amandmana sa tekstom Prijedloga zakona. 

Nakon toga, Ustavnopravno povjerenstvo podržalo je, sa šest usvojenih amandmana predlagača izaslanika Bariše Čolaka i Ljilje Zovko, te izaslanika Sredoja Novića i Dragutina Rodića, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o kaznenom postupku Bosne i Hercegovine, čiji je predlagač izaslanik Halid Genjac, priopćeno je iz Odjela za odnose s javnošću PSBiH.

Kopirati
Drag cursor here to close