Burna rasprava

Usvojen Zakon o MIO

Zastupnički dom odobrio je novi zakon o MIO u FBiH.
Vijesti / Politika | 24. 01. 2018. u 14:56 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Novi federalni zakon o mirovinskom i invalidskom osiguranju (MIO) odobrili su većinom glasova na izvanrednoj sjednici zastupnici Zastupničkog doma Federalnog parlamenta.

Ujedno su Vlada FBiH i Federalni zavod MIO obavezani posebnim zaključkom Doma da u sljedećih šest mjeseci prate provedbu zakona i predlože njegove izmjene kojima bi ispravili osnovne nedostatke, a sve u cilju održivog mirovinskog sustava i otklanjanja eventualnih diskriminatornih odredbi, posebno onih koje se odnose na radnike s najnižim primanjima.

Prijedlog novog federalnog zakona o MIO je odobren s 51 glasom u Zastupničkom domu koji ima ukupno 98 članova.

Za sutra je najavljena i izvanredna sjednica Doma naroda u čijem je predloženom dnevnom redu također ovaj zakon.

Predložila ga je Federalna vlada, a ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača obrazložio je zastupnicima  da će taj akt uvesti pravedniji sustav i novi bodovni način za obračun visine mirovina, osnovan na visini prosječne plaće u FBiH, broju godina staža osiguranika i uplaćenim doprinosima.  Ustvrdio je da će zakon stabilizirati mirovinski fond, što će omogućiti redovnu isplatu mirovina.

Parlamentarna rasprava o zakonu odvijala se danas usporedo s prosvjedom članova Saveza samostalnih sindikata u BiH te bivših boraca, koji su ispred zgrade u kojoj je sjedište Parlamenta ustvrdili da će zakon negativno pogoditi radnike u realnom sektoru i radnike bivše branitelje.

Kopirati
Drag cursor here to close