Zastupnički dom

SBB ga srušio: Zakon o MIO povučen iz hitne procedure

Zakon o MIO povučen iz hitne procedure
Vijesti / Politika | 21. 11. 2017. u 19:23 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zastupnički dom Parlamenta Federacije danas nije po hitnoj proceduri razmatrao Prijedlog zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju. Premijer Federacije Fadil Novalić upozorio je da se ovim ugrožava isplata mirovina. Za vrijeme održavanja sjednice pred zgradom Parlamenta prosvjedovali su policijski službenici, kojima bi mirovine bez izmjena Zakona o policijskim službenicima ili Zakona o MiO-u bile smanjene i do 30%.

Iako je Prijedlog zakona o MIO-u trebao biti razmatran u hitnoj proceduri, do toga nije došlo. Federalni premijer Fadil Novalić kazao je da se na ovaj način ugrožava penzijski fond, te da će on prvi put iskoristiti ustavnu mogućnost i zakon ponovo vratiti u hitnu proceduru.

Predsjednik Skupštine saveza udruženja umirovljenika FBiH Omer Omerefendić naveo je kako novi zakon predviđa da se mirovine izračunavaju i daju onolike koliko su zaslužene.

Protiv hitne procedure bila je opozicija, ali i dio vladajuće koalicije.

''Zakon nije dobar, treba da se razmatra u formi nacrta, kako bismo dobili jedan kvalitetan tekst, kako ne bi bili oštećeni ni postojeći ni budući umirovljenici'', kazao je SBB-ov zastupnik Nasir Beganović

Za HDZ-ovog Jozu Bagarića je nužno donijeti zakon i to je motiv zbog kojeg su išli u to.

''Zakon o PIO-u je samo jedan od onih zakona koji će doživjeti sličnu sudbinu zato što oni ne znaju što hoće, ne postoji parlamentarna većina i ono što nude zapravo ne ide u prilog nikome'', upozorava SDP-ov Damir Mašić.

Istovremeno, pred Parlamentom su se odvijali prosvjedi policijskih službenika, koji su tražili da do drastičnog smanjenja njihovih mirovina ne dođe. Traže ili izmjenu Prijedloga zakona o MIO-u ili Zakona o policijskim službenicima Federacije.

''Mi smo jučer pristali na 5%, mi smo to prihvatili, ali nemojte da to bude 30%, da policijski službenici koji odu u mirovinu budu na prosjačkom štapu'', podsjeća Dragan Škulj, predsjednik Saveza sindikata policije i uposlenika MUP-a FBiH.

Zastupnici SBB-a, koji su glasali protiv hitne procedure, pozvali su premijera Novalića da podnese ostavku ako ne može garantirati isplatu mirovina, piše Federalna.ba.

''Zakon o MIO-u srušio je Savez za bolju budućnost (SBB), kao naš koalicijski partner, iako umirovljenici zdušno podržavaju taj zakon. Zakon, nažalost, nije prošao u hitnoj proceduri, iako je to bio zahtjev penzionera, te je sada došlo do situacije da je dovedena u pitanje stabilnosti samog penzionog fonda i sudbina 410.000 umirovljenika'', kazao je u izjavi za Fenu federalni ministar unutarnjih poslova Aljoša Čampara.

On je, komentirajući događanja na današnjoj izvanrednoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) napomenuo da se u slučaju Zakona o izmjenama i dopunama o matičnim knjigama, koji danas također nije usvojen, radi o provođenju presude Ustavnog suda FBiH.

''Mi smo svi dužni provoditi konačne presude ustavnih sudova, ne komentirajući ih. One su konačne, izvršne i obvezujuće'', podvukao je ministar Federalnog MUP-a. 

Dodao je da su i u ovom slučaju članovi SBB-a bili suzdržani ili protiv, ali da ne želi govoriti o opoziciji.

''Opozicija ima pravo da se ponaša onako kako hoće, nije član vladajuće strukture, ali vladajuća struktura je, prije svega, prva pozvana, kao vlada i kao parlament, da provodi odluke Ustavnog suda FBiH'', kazao je Čampara.

 Na sutrašnjoj redovnoj sjednici Predstavničkog doma Federalnog parlamenta, između ostalog, naći će se i Izvještaj o radu MUP-a FBiH i Federalne uprave policije, a očekivanja ministra Čampare su, kako je rekao, nakon današnjih događaja, a posebno nakon obaranja Zakona o matičnim knjigama, da će opet politikanstvo i sitniji stranački interesi određivati sve.

''Uvjeren sam da sutra neće proći nijedna točka niti će biti usvojena. Mada, na kraju krajeva, to je manje bitno, sve je to već prošlo i usvojeno na Domu naroda. Međutim, stvar je u tome da će se, i pored najboljih rezultata postignutih u Federalnoj upravi policije u zadnje tri godine, politikantstvo opet uvući i oboriti te izvještaje'', zaključio je Čampara.

Kopirati
Drag cursor here to close