Usvojeno niz Nacrta

Vlada HNŽ-a usvojila nacrt zakona o socijalnoj skrbi

Novim zakonom obuhvaćen je veći broj korisnika
Vijesti / Politika | 03. 08. 2022. u 18:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada Hercegovačko-neretvanske županije je na današnjoj, 182. sjednici usvojila Nacrt Zakona o socijalnoj skrbi kojim se uređuju djelatnost socijalne skrbi, načela socijalne skrbi, korisnici socijalnih usluga, socijalne usluge i prava iz socijalne skrbi, iznosi novčanih i drugih davanja kao i uvjeti i postupak ostvarivanja prava iz socijalne skrbi, osnivanje i rad ustanova socijalne skrbi, financiranje prava iz socijalne skrbi, nadzor nad primjenom zakona, prekršajne odredbe i druga pitanja značajna za djelatnost socijalne skrbi i ostvarivanje socijalnih prava u HNŽ-u.

Nacrtom Zakona utvrđeno je da se pravo na stalnu novčanu pomoć ostvaruje po povoljnijim uvjetima. Dosadašnji način ostvarivanja toga prava odnosio se na prihode koji su obračunavani tako da ukupni prihod nije prelazio 10 % prosječne plaće u FBiH po pojedincu ili po jednom članu kućanstva mjesečno, što je sada povećano na iznos od 15 % prosječne plaće u FBiH. Za kućanstvo koje ima osobu s poteškoćama u razvoju ili osobu s invaliditetom, taj je iznos povećan s dosadašnjih 15 % na 20 % iznosa prosječne plaće u FBiH.

Također, Vlada je zadužila Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne skrbi da, u što kraćem roku, dostavi na razmatranje Zakon o materijalnoj potpori obiteljima s djecom, usklađen sa Zakonom o materijalnoj potpori obiteljima s djecom u FBiH, a čija primjena otpočinje od 8. listopada 2022. godine.

Vlada je usvojila Odluku o izmjenama i dopunama Odluke o obujmu prava na korištenje ortopedskih i drugih pomagala koji se mogu propisivati u sklopu obveznoga zdravstvenog osiguranja. Istaknuto je kako su na popis ortopedskih pomagala i drugih  pomagala uvedeni EVAR-a i TEVAR-a, skupi stent-graftovi za reparaciju / rekonstrukciju aorte kod aneurizmi, disekcija i ozljeda aorte, te da su poboljšani uvjeti korištenja invalidskih kolica za potrebite i prava korisnika u slučaju potrebe kohlearnoga aparata.

Vlada je, također, raspravljala o Prijedlogu Zakona o zaštiti od požara i vatrogastva u HNŽ-u te zadužila Upravu za civilnu zaštitu i vatrogastvo da, do sljedeće sjednice, zatraže i uvrste prijedloge i primjedbe jedinica lokalne samouprave i ministarstava na predloženi tekst Zakona, kako bi mogao biti usvojen na sljedećoj sjednici i upućen u daljnju skupštinsku proceduru.

Na današnjoj je sjednici Vlada usvojila i Dokument okvirnoga proračuna za razdoblje 2023. –2025.  godina kojim je prikazan sveobuhvatan i konsolidiran okvir planiranja prihoda i primitaka i rashoda i izdataka na razini cijele županije, ujedinjujući podatke o fiskalnomu stanju županije, općina, gradova i izvanproračunskih fondova Županije. Usvajanje toga dokumenta predstavlja prvu etapu u proračunskom procesu za promatrano razdoblje izrade proračuna za sljedeću godinu i okvirne iznose za sljedeće dvije godine.

Također, Vlada je usvojila Izvješće o izvršenju Proračuna HNŽ-a i Izvješće o izvršenju Tekuće pričuve za razdoblje od 1. siječnja do 31. ožujka 2022. godine. Istaknuto je kako se proračunski prihodi ostvaruju sukladno planiranoj dinamici te kako se sve obveze iz Proračuna uredno i na vrijeme izvršavaju.

Vlada je usvojila i Odluku o usvajanju Strategije HNŽ-a za borbu protiv korupcije i Akcijski plan za provedbu Strategije za borbu protiv korupcije 2022. – 2027. godine. U Strategiji su naglašena kako pozitivna tako i negativna iskustva iz četverogodišnje provedbe prethodne Strategije i Akcijskoga plana. Strategija za borbu protiv korupcije prati Strategiju razvitka HNŽ-a u kojoj je zadana profesionalizacija Tijela za borbu protiv korupcije te je dobila pozitivno mišljenje Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije (APIK).

Nastavljajući aktivnosti na jačanju gospodarskoga razvitka HNŽ-a, Vlada je usvojila Odluku o dodjeli koncesije za obavljanje elektroprivredne djelatnosti proizvodnje, prijenosa i distribucije električne energije za elektroenergetski objekt fotonaponske elektrane TM-1, na lokalitetu Pješivac – Grad Stolac i Odluku o davanju suglasnosti na Prijedlog Ugovora o koncesiji za obavljanje elektroprivredne djelatnosti proizvodnje, prijenosa i distribucije električne energije za elektroenergetski objekt fotonaponske elektrane ''LUX1'', ''LUX2'', ''LUX3'' i ''LUX4''.

Vlada je razmotrila Informaciju Ministarstva unutarnjih poslova i donijela Zaključak o potrebi izgradnje novoprojektirane zgrade Policijske postaje Prozor-Rama u čijem sklopu je planiran i odvojeni prostor za izdavanje osobnih dokumenata. Zaduženo je resorno ministarstvo da, prema glavnom projektu, u sklopu Proračuna za 2023. i 2024. godinu, planira financijska sredstva za izgradnju zgrade Policijske postaje Prozor-Rama.

Vlada je usvojila Informaciju Ministarstva gospodarstva o stanju tradicionalnih i starih obrta na području HNŽ-a u 2021. godini. Na području HNŽ-a stari i tradicionalni obrti nisu dovoljno zastupljeni i potrebno je poduzeti odgovarajuće mjere s ciljem revitalizacije i unaprjeđenja te oblasti. Istaknuto je kako će Ministarstvo gospodarstva usmjeriti svoje aktivnosti na očuvanje i zaštitu starih obrta i tradicionalnih zanata, kako pružanjem financijske potpore zanatlijama pojedinačno, tako i kroz financijsku potporu projektima čiji je cilj poboljšanje statusa tih djelatnosti i njihova dosljednog predstavljanja u zemlji i inozemstvu.

Na prijedlog Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Vlada je prihvatila Izvješće o realiziranju Programa utroška dijela novčanih sredstava utvrđenih Proračunom HNŽ-a za 2021. godinu s pozicije ''Namjenska sredstva od naknada prikupljenih na temelju prenamjene poljoprivrednog zemljišta''. Istaknuto je kako je Programom ostvareno povećanje korisnih površina poljoprivrednoga zemljišta na području općina / gradova Stolac, Čapljina, Konjic i Mostar, cca 45 ha. Provedbom hidro-mjera na području Mostara i Stoca, poboljšani su uvjeti navodnjavanja poljoprivrednoga zemljišta, a u Jablanici je trasirano i betonirano 210 m puta čime je olakšan pristup poljoprivrednim površinama tijekom cijele godine. U općini Ravno izgrađeno je 4,2 km odvodnih kanala u Popovu polju, dok se općini Prozor-Rama odobrenim sredstvima pomoglo u uspostavi podataka o zemljištu po novom promjeru, te je u općini Neum urađena analiza zemljišta na 75 poljoprivrednih gospodarstava kojom se postiže optimalno tretiranje tla.

S ciljem kvalitetne pripreme za novu školsku godinu, Vlada je dala suglasnost na Prijedlog organizacijske sheme srednjih škola u HNŽ-u za školsku 2022. / 2023. godinu. Istaknuto je kako su pri izradi organizacijske sheme uvaženi svi zahtjevi ravnatelja srednjih škola.

Kopirati
Drag cursor here to close