Sindikat

20 posto: Popravio se položaj liječnika u HNŽ-u

Osobito su zadovoljni činjenicom da su povećanje uspjeli dogovoriti bez pokretanja štrajka i sličnih pritisaka što pokazuje socijalnu osjetljivost Vlade, naveo je Matić u izjavi za Fenu.
Gospodarstvo / Posao | 21. 07. 2022. u 14:01 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Komentirajući Odluku Vlade Hercegovačko-neretvanske županije o davanju suglasnosti na Kolektivni ugovor doktora medicine i stomatologije, predsjednik Sindikata liječnika i stomatologa Hercegovačko-neretvanske županije Boris Matić kazao je kako su u tom sindikati zadovoljni povećanjem plaća za 20 posto te da se time popravio položaj liječnika u HNŽ-u.

Osobito su zadovoljni činjenicom da su povećanje uspjeli dogovoriti bez pokretanja štrajka i sličnih pritisaka što pokazuje socijalnu osjetljivost Vlade, naveo je Matić u izjavi za Fenu.

Po njegovim riječima, imali su nekoliko neslužbenih sastanaka s predstavnicima županijske Vlade te su se uspjeli dogovoriti oko Kolektivnog ugovora na obostrano zadovoljstvo.

O tome hoće li ovaj Kolektivni ugovor bar donekle zaustaviti odlazak liječnika odavde, Matić je istaknuo kako je već Kolektivnim ugovorom iz 2018. godine dobrim dijelom zaustavljen njihov odlazak.

''Tada nam je povećanje plaće bilo značajnije nego ovo danas'', istaknuo je Matić.

Na upit koliko se povećanjem plaće od 20 posto popravio položaj liječnika u HNŽ-u u odnosu na ostale liječnike u Federaciji BiH, Matić navodi kako su sarajevski liječnici u najboljem položaju, ali da se povećanjem od 20 posto njihov položaj popravio.

''Recimo da smo se približiti slijedećem do Sarajeva, a to je Zenica'', ustvrdio je Matić.

Inače, Vlada Hercegovačko-neretvanske županije danas je donijela Odluku o davanju suglasnosti na Prijedlog Kolektivnog ugovora o pravima i obvezama poslodavaca i radnika iz djelatnosti doktora medicine i stomatologije na području HNŽ-a kao i uvjetima i roku primjene.

U skladu s postignutim dogovorom predstavnika Vlade i predstavnika Strukovnoga sindikata doktora medicine i stomatologije, na sastanku održanom 1. srpnja 2022. godine, pripremljen je Prijedlog Kolektivnog ugovora kojim se osnovna plaća, zbog iznimne odgovornosti za život i zdravlje ljudi, uvećava za 20 posto.

Prema tom dogovoru, u prvoj godini primjene Kolektivnog ugovora, plaće će biti uvećane za 10, a u drugoj godini za dodatnih 10 posto, s tim da će Kolektivni ugovor biti zaključen na razdoblje od tri godine.

Kolektivni ugovor primjenjivat će se od 14. kolovoza tekuće godine, naveli su danas iz županijske Vlade.

Kopirati
Drag cursor here to close