Do 2022.

Usvojene socioekonomske reforme, što nam one donose

Mjere će biti provođene u skladu sa ustavnim nadležnostima svake razine vlasti i razrađivane u suradnji sa Europskom unijom i međunarodnim financijskim institucijama
Vijesti / Politika | 30. 01. 2020. u 16:31 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vijeće ministara BiH usvojilo je dokument 'Socioekonomske reforme u Bosni i Hercegovini za razdoblje 2020.-2022. godina', koji su prethodno usvojile vlade Republike Srpske i Federacije BiH.

Ključne mjere socioekonomskih reformi usmjerene su na održiv i ubrzan ekonomski rast, veću konkurentnost privatnog sektora i bolje poslovno okruženje, depolitizaciju i povećanu učinkovitost poduzeća u javnom vlasništvu, reformu zdravstvenog sustava, zaustavljanje odlaska mladih ljudi iz zemlje i omogućavanje mladim i ženama da dostignu svoj puni potencijal.

Mjere će biti provođene u skladu sa ustavnim nadležnostima svake razine vlasti i razrađivane u suradnji sa Europskom unijom i međunarodnim financijskim institucijama, što će podržati usklađenost zemlje sa zahtjevima za pristupanje Europskoj uniji i ubrzati proces pridruživanja.

Provođenje zacrtanih socioekonomskih reformi doprinijeće provođenju Višegodišnjeg akcijskog plana regionalne ekonomske zone (REA MAP), koji se temelji na standardima EU i olakšat će integraciju BiH u regionalne i europske vrijednosne tokove. Bolja povezanost sa susjednim zemljama u oblasti transporta i energije dodatno će ojačati pristup zemlje i njenu integraciju na regionalnom tržištu. Stvaranje regionalnog digitalnog prostora i bolje integrisanih tržišta rada sa susjednim ekonomijama će omogućiti nove prilike za mlade Bosne i Hercegovine, što je važno u svjetlu njihove visoke stope nezaposlenosti.

Sve razine vlasti će učiniti sve što je u njihovoj moći kako bi se povećala suradnja i koordinacija na usklađivanju zakonodavstva u najvećoj mogućoj mjeri, te ojačao jedinstveni ekonomski prostor u zemlji. To će biti ostvareno jačanjem koordinacije svih razina vlasti, kako je navedeno u Mišljenju Europske komisije na zahtjev BiH za članstvo u EU.

 

Ekonomske reforme

Vijeće ministara BiH na istoj sjedinici je na prijedlog Direkcije za ekonomsko planiranje (DEP) BiH, usvojio je Program ekonomskih reformi za 2020. - 2022. godinu (PER BiH 2020 - 2022).

Program ekonomskih reformi za 2020 - 2022. godinu izrađen je prema smjernicama Europske komisije i sadrži srednjoročni makroekonomski okvir i okvir fiskalne politike, uključujući i fiskalne mjere te sveobuhvatan program strukturalnih reformi s ciljem poboljšanja rasta i konkurentnosti zemlje.

DEP BiH je zadužena da dokument prevede na engleski jezik i dostavi Direkciji za europske integracije (DEI) BiH, koja će ga proslijediti Europskoj komisiji najkasnije do 31. siječnja 2020. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close