Sjednica

Ustavni sud o apelaciji podnesenoj 2020.

Vijesti / Politika | 13. 07. 2023. u 10:23 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ustavni sud BiH trebalo na dvodnevnoj sjednici koja počinje danas da razmatra zahtjev za ocjenu ustavnosti odredbi Zakona o Sudu BiH koji je podnijela Borjana Krišto.

Krišto je, naime, 17. prosinca 2020. godine uputila apelaciju Ustavnom sudu BiH za ocjenu ustavnosti odredbi Zakona o Sudu BiH, a u vrijeme podnošenja bila je na funkciji predsjedavajuće Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

U obrazloženju njezinog zahtjeva za ocjenu ustavnosti navodi se da odredbe Zakona o Sudu BiH nisu u skladu s Ustavom, Europskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda i odredbama Međunarodnog pakta o građanskim i političkim pravima.

Tim odredbama je, kako se navodi, propisano dvostupanjsko odlučivanje u svim predmetima.

Krišto smatra da Sud BiH ne može odlučivati i po žalbama, jer predsjednik Suda ima zakonsko pravo da suce raspoređuje u odjeljenje koje on želi.

Ustavni sud BiH bi trebao odlučivati i o zahtjevu Osnovnog suda u Srebrenici za ocjenu ustavnosti člana 6. Zakona o platama i naknadama sudaca i tužitelja Republike Srpske.

Ovo je prva sjednica nakon što je Ustavni sud BiH izbrisao odredbu u Pravilu o odgađanju sjednice ako ne prisustvuju najmanje trojica sudaca koje je izabrao Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH i najmanje jedan sudac koga je izabrala Narodna skupština Republike Srpske, navela je Srna.

Kopirati
Drag cursor here to close